Na UB slobodno 706, u KG 449 mesta

Na fakultetima u Srbiji završava se prvi upisni rok, a Univerzitet u Beogradu (UB) ima 706 slobodnih mesta za upis u septembru. U Kragujevcu slobodno 449 mesta.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.07.2014.

13:17

Default images

Mesta su uglavnom za samofinansirajuće studente, uz tek poneko upražnjeno "budžetsko“.

Tako je 40 nepodeljenih budžetskih indeksa ostalo na Učiteljskom fakultetu, ali za nastavu u Novom Pazaru i Vršcu, zatim na Tehnološko-metalurškom fakultetu ima još 19 mesta, osam na Fizičkom, tri na Građevinskom, dva na poljoprivredi, jedno mesto na Filološkom fakultetu.

Od oko 700 slobodnih samofinansirajućih mesta za septembar, najviše je na Ekonomskom fakultetu, 133, ali za trogodišnje studije "Ekonomija, poslovno upravljanje i statistika".

Za one koji sami plaćaju školovanje, mesta ima i na medicini i to 36 studenata može se upisati na program "Medicina na engleskom jeziku" a 48 na studije "Sestrinstva".

Poljoprivredni fakultet ima 96 upražnjenih samofinansirajućih mesta, Filološki 79, Šumarski 61, Tehnološko-metalurški 53, Građevinski 38, Fakultet za fizičku hemiju 11...

Na osnovnim strukovnim studijama koje organizuju fakultetu UB ostalo je 115 samofinansirajućih mesta i to na stomatolgiji (48), Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja (47), Šumarskom fakultetu (20), objavljeno je na sajtu UB.

Drugi upisni rok traje od 1. do 14. septembra, a tada se upisuju i državljani Srbije koji su srednju školu završili u inostranstvu. Za njih je kvota dva odsto od broja utvrđenog za upis, a u septembarskom krugu upisuju se i kandidati po posebnim afirmativnim akcijama i projektima Vlade Srbije. Na Univerzitetu u Kragujevcu ima još slobodnih mesta za brucoše, ukupno 449.

Na 49 studentskih programa 12 fakulteta kragujevačkog univerziteta u prvom upisnom roku popunjeno je 92 odsto budžetskih mesta i oko 70 odsto samofinansirajućih, prenosi Radio televizija Kragujevac.

U drugom upisnom roku, koji će biti organizovan u septembru, ostalo je 190 slobodnih mesta za finansiranje iz budžeta i 259 za samofinansiranje.

Najviše mesta - 138 i to za studente koji će se školovati o svom trošku, ostalo je na Ekonomskom fakultetu, koji je ove godine povećao upisnu kvotu.

U prvom upisnom roku na Univerzitetu u Kragujevcu upisano je ukupno 2.837 brucoša, od toga o trošku države studiraće njih 2.055, dok će školarinu plaćati 782.

I ove godine, već u prvom roku, popunjeni su kapaciteti na Fakultetu medicinskih nauka, kao i na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini na kojima nema slobodnih mesta za drugi upisni rok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: