Vučić: Da polako Srbija krene

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 3. avgusta predstaviti građanima šta je vlada do sada uradila.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.07.2014.

17:21

Default images

Vučić je najavio i da će potom obilaziti Srbiju kako bi objasnio građanima šta se mora činiti.

"Predstavićemo šta je to što smo radili i obilaziću Srbiju", rekao je Vučić na svečanoj sednici vlade u Nišu, navodeći da će građane upoznati sa tim kako će menjati Srbiju i to samo dan pre obeležavanja 100 dana vlade.

"Pa, da polako Srbija krene", naglasio je Vučih.

On je dodao i da do sada samo jedan ministar nije podneo izveštaj o radu i zamolio da mu se taj izveštaj do večeras podnese, ne želeći da pominje koji ministar to još nije uradio.

"Dobio sam sve izveštaje sem jednog. Neću da kažem od koga", rekao je Vučić i dodao da su u pripremi zakoni o planiranju i izgradnji i zakon o uzbunjivačima.

"Srbija lojalna EU, ali ne po svaku cenu"

Premijer je oizavio i da je Srbija potpuno lojalna Evropskoj uniji, ali i da traži od Brisela da poštuje vitalne i nacionalne interese Srbije, te da ne očekuje da unišštavamo sopstvenu ekonomiju zarad tapššanja po ramenu.

Premijer je, povodom poruke italijanske ministarke spoljnih poslova Federike Mogerini da EU očekuje od Srbije povećan nivo usaglašenosti spoljne politike sa Briselom po pitanju sankcija Rusiji, rekao da će se vlada boriti da i dalje brani svoje vitalne interese, te da nije spreman na promenu takve politike.

"Situacija u kojoj se nalazi Srbija nije laka", konstatovao je premijer na sednici vlade u Nišu, i istakao da sa ponosom može da kaže da je Srbija sačuvala poziciju zemlje na putu za Evropsku uniju, ali i svoju samostalnost i nezavisnost, te da je tretiraju kao ozbiljnu suverenu drzavu koju svuda poštuju.

"Da li ćemo uspeti da sačuvamo državne i ekonomske interese to je pitanje na koje će odgovore dati budućnost", rekao je premijer, dodavši da to zavisi i od sposobnosti Vlade Srbije i od prilika sa kojima će se suočiti.

"U svakom slučaju, mi imamo jasna spoljnopoltička opredeljenja, ali živimo u teškim eknomskim uslovima i ne možemo da uništavamo sopstvenu ekonomiju da bi nas neko tapšao po ramenu", poručio je Vučić, istakavši da će Srbija svakako biti na evropskom putu.

"I danas otvoreno kažem da Srbija ne može da baca pod noge stotine miliona evra da bi nekome dokazala poltiičku lojalnost. Potpuno smo lojalni EU, ali tražimo da EU poštuje vitalne i nacionalne interese Srbije, a to je kada naše firme mogu da zarađuju novac da nam to neko ne zaustavlja samo da bi pokazao silu nad Srbijom", kazao je premijer.

Napomenuo je da uostalom i izjave pojedinih ukrajinskih zvaničnika govore koliko je Srbiji potrebno i alternativno napajanje gasom i koliko se u tom sektoru može obezbediti novca i posla za građane.

"Ta pozicija neće biti laka, ali sam zadovoljan činjenicom da smo do sada uspevali da zaštititimo nase vitalne interese. Kako će to biti u budućnosti? Borićemo se da to odbranimo, a ukoliko bude dolazilo do promene naše politike to će morati neki drugi ljudi", rekao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prethodno je, referišući o porukama posete ministarke Mogerini, izjavio da je u narednom periodu važno da uz dovoljno političke hrabrosti i uz konsultaciju sa prijateljima sa istoka i sa zapada obezbedimo da Srbija ne bude najveća žrtva problema napetosti između SAD, EU i Rusije.

Dačić je ocenio da će izbalansirana politika Vlade Srbije kada je reč o sukobima u Ukrajini u narednom periodu biti na ispitu, jer nailazi na otpor u zemljama koji žele brz ulazak Srbije u EU.

Srbija, kako je podsetio, ukoliko želi da realizuje svoj spoljnopolitički prioritet, a to je članstvo u EU, ima obavezu da u predstojećem periodu do zatvaranja poglavlja 31 obezbedi da procenat usaglašenosti njene spoljne politike sa spoljnom politikom EU bude što viši.

Dačić je precizirao da je u poslednjih sto dana Vlada Srbije od 14 spoljnopolitičkih deklaracija EU podržala deset, jer nije mogla da podrži četiri deklaracije koje se odnose na sankcije prema Rusiji.

"U narednom periodu se mogu očekivati oštrije sankcije koje se tiču zabrane poslovanja. To pogađa naše državne i nacionalne interese, ne samo zato što će biti sve veći pritisak da se Srbija pridruži tim sankcijama, već i zato što će poslovanje tih kompanija u ovom delu Evrope biti dosta teško, tako da mogu biti dovedeni u pitanje strateški projekti za koje smo mi životno zainteresovani, kao što je Južni tok", rekao je Dačić.

Podsećajući da je Srbija proteklih godina uspela da izmeni svoj međunarodni položaj i postane država čija se reč poštuje, Dačić je rekao da će nastaviti da u novonastaloj delikatnoj spoljnopolitičkoj poziciji balansiranom politikom sačuva svoj evropski put i prijateljske odnose sa Rusijom, a tako i ekonomske interese koji iz njih proističu.

"Srbija kao zemlja koja će predsedavati OEBS-om i vodi aktivnu spoljnu politiku nastaviće sa proaktivnom ulogom kako bismo sprečili negativne refleksije na našu međunarodnu poziciju", rekao je Dačić, koji je konstatovao da su poremećeni međunarodni odnosi takođe pretnja reformskim procesima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: