EU širi spisak sankcionisanih Rusa

EU je danas uvela nove sankcije šefovima i drugim zvaničnicima ruskih obaveštajnih i bezbednosnih službi, zbog njihove navodne umešanosti u ukrajinsku krizu.

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

09:53

Default images

Nove sankcije uvedene su za 15 osoba, kojima je zabranjeno da putuju u zemlje EU i čija je imovima zamrznuta. Među njima su šef Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov, šef obaveštajne službe Mihail Fradkov i lider Čečenije Ramzan Kadirov.

Sankcije se odnose i na 18 preduzeća i organizacija, među kojima su proruske pobunjeničke formacije na istoku Ukrajine, kao što su Narodna Republika Donjeck i Narodna Republika Lugansk.

Na crnoj listi su i lideri proruskih pobunjenika Pavel Gubarev, Jekaterina Gubareva, Fedor Berezin, Valerij Kaurov, Sergej Zdrilijuk i Vladimir Antifejev.

Time je broj onih koji su pogođeni sankcijama EU i povezani sa ukrajinskom krizom porastao na 87.

Ministri spoljnih poslova EU u četvrtak su zatražili da se preduzmu odgovarajuće mere, kako bi ekonomske sankcije bile uvedene Rusiji zbog njenog odbijanja da utiče na proruske separatiste na istoku Ukrajine.

Osim toga, Moskva je optužena da je proruske separatiste snabdela raketama kojima je oboren malezijski putnički avion s 298 putnika i članova posade.

Rusija: Sankcije ugrožavaju borbu protiv međunarodnog terorizma

Rusija je danas kritikovala novu rundu sankcija koje je njenim zvaničnicima zbog navodne umešanosti u krizu u Ukrajini uvela EU, navodeći da one ugrožavaju borbu protiv međunarodnog terorizma, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

U saopštenju MSP-a navodi se da je uvođenjem novih sankcija EU pokazala "potpuni zaokret u odnosu na zajednički rad s Rusijom na polju međunarodne i regionalne bezbednosti, uključujući i borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje, terorizam i organizovani kriminal".

"Uvereni smo da će tu odluku međunarodni teroristi pozdraviti sa entuzijazmom", navodi Ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: