Zašto još nisu uklonjeni gromobrani

Do pre dvadeset godina, jedan od najboljih načina da objekat zaštitite od groma bila je ugradnja takozvanog radiokativnog gromobrana.

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

16:45

Default images

U međuvremenu, tehnologija je napredovala i zakon nalaže da se ovi gromobrani iz zdravstvenih razloga uklone. Nekada najbolje i najisplativije rešenje za odbranu od groma odlazi u istoriju.

Zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja iz 2009. propisao je rok od pet godina za uklanjanje svih gromobrana s radioaktivnim jezgrom.

Međutim, iako je ovaj rok istekao, s objekata u Srbiji je uklonjena samo polovina njih.

"U Srbiji je bilo ugrađeno između 3.000 i 3.500 gromobrana, do sada je sklonjeno 1.200, što znači da je u Srbiji ostalo oko 1.200 gromobrana, koji su i dalje na zgradama", kaže Slađan Velinov, direktor Agencije za zaštitu od jonizujuceg zračenja.

Jedan od razloga zašto radioaktivni gromobrani nisu uklonjeni mogao bi da bude nedostatak novca, pošto zakon propisuje da troškove uklanjanja izvora jonizujućih zračenja snose vlasnici objekata.

Uklanjanje je svakako bolja varijanta, jer će inspekcija, koja uskoro kreće na teren, onima koji nisu uklonili ovakve gromobrane pisati kazne od 250.000 do tri miliona dinara

"Inspekcija za zaštitu od jonizujućeg zračenja sprovodiće adekvatne zakonske mere protiv onih koje do dana današnjeg nisu otklonili radioaktivne gromobrane. Zakonom su propisane novčane kazne za pravna lica koji su koristili radioaktivne gromobrane", izjavila je Maja Eremić Savković iz Sektor za jonizujuće zračenje.

U praksi se, međutim, pokazalo da ovi gromobrani nisu štetni ako se pravilno montiraju i koriste.

"Gromobrani nisu šteti ako se instaliraju i održavaju kako treba zato što se prilikom instaliranja stavlja bunker koji štiti stanovnike i gromobran. Danas se skidaju zato što postoji novi gromobrani koji uopšte nisu štetni", tvrdi Tijana Tešić iz preduzeća za ugradnju gromobrana.

Najveća šteta od ovih gromobrana može nastati ako oni završe na deponijama, dostupnim životinjama i ljudima.

Zato je najsigurnije pozvati stručnjake iz Instituta za nuklearne nauke u Vinči, koji su ovlašćeni za uklanjanje radioaktivnih gromobrana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: