Tropski dani tek u avgustu

Posle kišnog jula, prema prognozi meteorologa, očekuje nas sunčani avgust koji će prestonici doneti i prve tropske dane ovog leta, piše Blic.

Izvor: Blic

Subota, 26.07.2014.

13:50

Default images

Do kraja jula biće promenljivo vreme, s gotovo svakodnevnim lokalnim pljuskovima, kojih će najviše biti u nedelju 27, i u sredu i četvrtak 30. i 31. jula.

"Tih nekoliko dana padaće lokalno oko 60 litara kiše po kvadratnom metru. Ove pljuskove zameniće sunčani avgustovski dani sa znatno manje padavina. Biće toplo, sa temperaturama u nivou višedecenijskog proseka, dakle oko 28 stepeni. Samo od tri do pet dana biće tropskih temperatura, iznad 35 stepeni", kaže Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ove godine, ipak, biće znatno manje vrelih dana u odnosu na prošlu godinu kada je bilo deset takvih dana, a naročito u odnosu na pretprošlu, kada je takvih dana u Beogradu bilo čak 24!

"To leto 2012. bilo je najtoplije sušno leto. Ovo leto je prosečno i što se tiče količine padavina i temperature", dodaje Todorović.

U junu je količina padavina u većini mesta bila za 20 do 30 odsto manja od proseka, a u julu veća za 50 odsto.

"U avgustu očekujemo količinu padavina ispod proseka. Ipak, vredi reći da su u proteklih 10 godina samo tri leta 2008, 2012. i 2013. godine, zabeležila količine padavina ispod proseka, a svih ostalih godina su bar u jednom, a ponekad i cela dva meseca bila natprosečna po količini kiše koja je padala. Tako da je ovo leto 2014. sasvim tipično za ove prostore", zaključuje Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: