Kako obuzdati bahate direktore?

Samo politička volja može da stavi pod kontrolu bahata rukovodstva javnih preduzeća, kaže članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić.

Izvor: Tanjug

Subota, 26.07.2014.

13:15

Default images

Vasilić je, povodom medijskih napisa o direktorima koji nemilice troše, navela da, po zakonu, svaki trošak mora da bude evidentiran po međunarodnim računovodstvenim standardima i da onda prođe kroz nadzorni organ, ali da je problem u tome što te odbore čine mahom predstavnici stranaka kojima neretko pripada i direktor, te ne strahuje od uprave.

"Kada je reč o tim ljudima koji troše, oni su sigurni da ih niko neće kontrolisati, smatraju da su moćni i da im je sve dozvoljeno i zato se tako ponašaju. Samim tim što imate zaleđinu u partiji i što ste i vi neki političar, i što su političari u vašim organima upravljanja, vi ste izuzetno moćan čovek", objasnila je Vasilić.

Prema njenim rečima, bahato ponašanje rukovodstva i zaposlenih u javnim preduzećima može da se zaustavi ako nadzorni organi počnu da radi svoj posao, a reč je, ističe, o ne tako malim sredstvima.

U medijima su se pojavili napisi o tome kako je rukovodstvo Dunav osigranja samo u prvih šest meseci ove godine potrošilo gotovo 48 miliona dinara za ručkove i kompanijske poklone.

Takođe, pre nekoilko dana Nadzorni odbor Laste smenio je rukovodstvo preduzeća, čiji je zamenik direktora nemilice trošio na ručkove i benzin, koji je od novca kompanije sipao u svoj automobil, a rukovodstvo Srbijagasa, prema pisanju Danasa, uskratilo je povereniku za informacije od javnog interesa podatke o korišćenju kompanijskih kartica.

Sa Vasilić je saglasan i programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić koji, doduse, napominje, da troškovi reprezentacije i korišćenja službenih vozila jesu vidljivi i iritantni, ali da nisu najveći problem javnih preduzeća, već samo pokazatelj da nema istinske kontrole nad radom direktora, drugih rukovodilaca i zaposlenih.

"Daleko veći problemi u vezi sa radom javnih preduzeća može se naći u oblasti javnih nabavki i drugim mestima gde ona troše veću količinu novca. Problem je manjak odgovornosti pred institucijama", rekao je Nenadić.

On je istakao da na osnovu Zakona o javnim preduzećima iz 2012. nadzorni odbor svakog javnog preduzeća treba da bude prva instanca kontrole koja može uočiti zloupotrebe direktora i drugog operativnog rukovodstva, ali da za to, pre svega, treba da postoji spremnost da se sprovodi u praksi ono što je tim zakonom propisano, a ne ad hoc, od slučaja do slučaja, kada problem bahatog ponašanja dođe u novinske stupce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: