Iran: Protest podrške Palestini

Iranci protestovali širom zemlje u znak podrške Palestincima i protiv Izraela zbog ofanzive na pojas Gaze a demonstriralo se u Teheranu i u više od 700 gradova.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

12:20

Default images

Poslednjeg petka u svetom mesecu posta Ramazanu u glavnom gradu nošeni su transparenti s natpisima " Smrt Izraelu i " Smrt Americi".

"Dan Kuds" (Dan Jerusalima) se organizuje svake godine poslednjeg petka Ramazana, ali ove godine protest se poklopio s 18-tim danom izraelske kampanje protiv militatana koji ispaljuju rakete iz pojasa Gaze.

Više od 800 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi, koja je počela 8. jula protiv islamističkog Hamasa, glavnog saveznika Irana, navodi AFP.

Na izraelskoj strani ubijena su tri civila, dva Izraelca i jedan radnik iz Tajlanda, a u sukobima u i oko Gaze ubijena su 32 izraelska vojnika.

Iran ne priznaje postojanje Izraela i podržava borbu islamističkih organizacija protiv te zemlje.

U čtrvrtak je predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani izjavio držvnoj televiziji da je Teheran snabdeo Hamas tahnologijom koja se koristi za raketiranje Izraela.

"Danas borci u Gazi imaju dobre sposobnosti koje mogu da odgovore njihovim sopstvenim potrebama u oružju", rekao je Laridžani.

Vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei je u sredu pozvao Palestince da nastave da se bore protiv Izraela i prošire svoj otpor iz Gaze na okupiranu Zapadnu obalu.

Za vreme prethodnog sukoba u Gazi novembra 2012, Laridžani je rekao da je Iran "ponosan" što je obezbedio "i finansijsku i vojnu podršku" Hamasu.

Izrael je optuzio Iran da snabedeva ekstremiste u Gazi s raketima koje imaju domet 75 kilometara.

Ali komandir iranske Revolcionarne garde general Muhamed Ali DDzafari rekao je tada da Iran nije snabdevao Hamas raketama, već tehnologijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: