Izrael:Primirje ili šira operacija?

Izraelski kabinet za bezbednost sastaje se danas da razmotri primirje u sukobu s radikalnim palestinskim pokretom Hamas ili proširenje operacija u Gazi.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 25.07.2014.

09:20

Default images

Sastanak kabineta za bezbednost biće održan iza zatvornih vrata, rekao je jedan vojni zvaničnik, a kancelarija premijera Benjamina Netanjahua zasad nije kometarisala sastanak.

Izraelski avioni gađali su jutros 30-tak kuća u pojasu Gaze i ubili jednog od vođa ekstremističke grupe Islamski džihad i dvojicu njegovih sinova, dok su kopnenne trupe i pripadnici Hamasa na tlu vodili žestoke borbe, saopštili su palestinski zvanicnici.

Izraelska vojska je potvrdila da je gađano više desetina meta, među kojima je i komandni štab Hamasa.

Prema palestinskim izvorima, u Gazi je od početka sukoba 8. jula ubijeno 808 Palestinaca, od kojih je juče nastradalo 115.

Od početka kopnene ofanzive 17. jula poginula su 32 izraelska vojnika, dok su u Izraelu poginula dva civila i jedan radnik s Tajlanda.

Sukob bi mogao da se proširi i na Zapadnu obalu, koja nije pod kontrolom Hamasa već umerenog Fataha, pošto je sinoć na toj teritoriji u okršaju Palestinaca i izraelskih snaga stradala jedna osoba.

Izraelska policija saopštila je da su hiljade pripadnika bezbednosnih snaga razmeštene oko jerusalimskog Starog grada zbog mogućeg palestinskog protesta.

SAD za jednonedeljni prekid vatre

Napori SAD da se okonča sukob između Izraela i Hamasa fokusirani su na uspostavljanje najpre jednonedeljnog humanitarnog prekida vatre tokom koga bi se vodili intenzivni pregovori o blokadi pojasa Gaze i drugim nesporazumima.

Državni sekretarr SAD Džon Keri, generalni sekretar Ban Ki Mun i britanski šef diplomatije Filip Hamond bili su u Kairu u četvrtak da pokušuju da predstave plan, rekle su arapske i zapadne diplomate na koje se pozivaju strane agencije.

"Potrebno je još da radimo. Ja svakako imam posla večeras," rekao je Keri kasno sinoć na početku sastanka sa Banom, trećeg ove nedelje dok obojica putuju po regionu.

Humanitarno primirje bi omogućilo Hamasu koji vlada Gazom da spasi obraz nakon sto je prošle nedelje odbaio egipatsku inicijativu za najpre trajni prekid vatre, a potom pregovore.

Zapadni i palestinski zvaničnici kažu da kada se humantarni prekid vatre učvrsti, delegacije Izraela i Hamasa bi doputovale u Kairo, koji već po tradiciji posreduje u sukobima između dve strane, kako bi vodili indirektne pregovore, u nastojanju da se postigne dugotrajno zatišje.

Uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, sastaće se danas, kako se očekuje, da o tome diskutuje, javio je lokalni radio.

"Ako Hamas prihvati američki predlog nije nemoguće da bude izraelske odluke da to isto prihvati", rekao je jedan neimovani izraelski izvor.

Broj poginulih Palestinaca za više od dve nedelje sukoba premašio je u četvrtak 800, većinom cvila, dok je na izraelskoj strani poginulo 32 vojnika, dva izraelska civila i jedan radnik iz Tajladna.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, vođa sekularnog Fataha, koji je potpisao pakt o pomirenju s rivalskim islamističkim Hamasom nakon sedmogodišnjeg jaza, podržao je zahteve hamasovaca da se okonča blokada pojasa Gaze i oslobode neki palestinski zatvorenici.

Izrael je uveo blokadu Gaze, male enklave uz obali Sredozemnog mora, još 2006. godine posle otmice izraelskog vojnika Gilada Šliga.

Ta blokada je pojačana sredinom 2007. kada je Hams silom preuzo kontrolu nad Gazom od Fataha, a Egipat je takođe uveo blokadu.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da bi prihvatio javne garacnije od međunarodnih sila da će se blokada okončati.

Olakšanje blokade na graničnim prelazima bi zahtevalo prisustvo predstavnika Palestinske uprave čije je sedište na drugoj palestinskoj teritoriji na Zapadnoj obali.

Jedan zapadni diplomata rekao je da Velika Britanija nije ponudila garancije Hamasu koji SAD i Izrael smatraju terirističkom organizacijom.

"Ali ako se napravi humanitarna pauza biće ozbiljnih pregovora," rekao je dipolomata o ponudi.

Zvaničnici Hamasa nisu odmah komentarisali predlog Kerija.

On u međuvremenu kontaktira sa zvaničnicima Katara, gde lider Hamasa Kaled Mašal živi u egzilu, i sa Turskom da pomognu kako bi se hamasovci ubedili da prihvate prekid vatre.

Jedan zapadni diplomata je rekao da u ovom trenutku Izrael neće nikakve uslove, a Hamas smatra da su uslovi potrebni na osnovu ranijeg iskustva.

Egipat je za vreme predsednika Muhameda Morsija iz Muslimanske braće posredovao prekidu vatre 2012. godine, obećavši olakšanje blokade.

Hamas tvrdi da je Izrael ublažio samo neke restrikcije.

Nakon zbacivanja Morsija njegov naslednik Abdel Fatah al - Sisi nastojao je da izoluje Hamas optuživši tu organizaciju da podržava militalnte na Sinaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: