108 povratnika na KiM u ovoj godini

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je da se na Kosovo u ovoj godini vratilo 108 povratnika.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

07:57

Default images

Zarad većeg povratka raseljenih potrebna institucionalna saradnja Prištine i Beograda, dodao on.

Jevtić je u izjavi Tanjugu rekao da se u period januar - jun 2014. godine na Kosovo vratilo 108 povratnika i da je u proceduri povratka još 177 lica, odnosno da tim osobama kuće treba da budu izgrađene u narednih dvadesetak dana i da će tada broj povratnika biti 285.

On je naveo nekoliko prepreka koji stoje na putu masovnijeg povratka raseljenih ističući da je u političkom smislu potrebna institucionalna saradnja Beograda i Prištine koja je u proteklom periodu izostala.

"Ono što na terenu predstavlja prepreku je pitanje uzurpirane imovine i nerešavanje tih slučajeva unutar pravosudnih organa i institucija koje se bave pravosuđem. Takođe postoji i ekonomski aspekt koji utiče na odluku ljudi da se vrate na Kosovo. Postoje sporadično problemi koji se tiču bezbednosti, pre svega u metohijskom delu ali oni na sreću nisu toliko izraženi", rekao je Jevtić.

Govoreći o problem u naselju Brđani, u severnom delu Mitrovice, gde na povratku insistiraju Albanci za koje Srbi tvrde da nikada ranije tu nisu živeli, Jevtić je kazao da podizanje tenzija ne ide u prilog bilo kome i da treba raditi na spuštanju tenzija i iznalaženju svih rešenja koja će doprineti normalizaciji odnosa između zajednica.

"U tom pravcu pregovarački sto je jedino mesto gde treba raspravljati i razgovarati o ovom i sličnim problemima i tako doneti rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane", kazao je Jevtić naglasivši da smatra da gradonačelnici severne i južnog dela Mitrovice uz pomoć Beograda i Prištine treba da sednu za pregovarački sto kao što se već i krenulo I razgovaraju.

Taj proces treba da bude transparentan, a ne da imamo ono što se dešava da jedna strana daje tumačenje onoga što je dogovoreno na svoj način, a druga na svoj i da najevću štetu trpe građani koji žive tamo.

"Mora se naći rešenje koje će omogućiti da se problem dugoročno reši i da nemamo tenzije koje imamo danas", kazao je Jevtić.

Jevtić smatra da će Srbi u Skupštini Kosova biti značajan faktor i da svoju poziciju treba da iskoriste kako bi rešavali probleme srpske zajednice.

Ustavni sud Kosova će dati ocenu ustavnosti i procesa izbora predsedavajućeg Skupštine Kosova i tu odluku očekujemo negde do sredine avgusta, rekao je Jevtić agenciji Tanjug naglasivši da očekuje da će tokom septembra biti u prilici da se govori o formiranju Vlade Kosova.

"Srbi poslanici u Skupštini Kosova su ključni faktor u ovom procesu u onom smislu da su upravo glasovima onih devet poslanika koji su unutar Srpske liste negde odlučivali o samoj većini u Skupštini Kosova. U tom smislu mi ćemo biti značajan faktor u budućnosti i mislim da treba da iskoristimo našu poziciju, ne na štetu bilo koga već samo na korist onih koji su nas na kraju i izabrali da ih predstavljamo", rekao je Jevtić.

On je dodao da se mora raditi sve kako bi probleme koji stoje na putu normalnog života pripadnika srpske zajednice rešavali ali nikako, kako je ocenio, na štetu bilo koga ili bilo koje druge zajednice koja živi na Kosovu.

"Ono što se dešava trenutno unutar albanske zajednice jeste da se odlučuje ko će nositi izvršne funkcije na Kosovu. U tom smislu kada se o srpskoj zajednici radi mi ćemo podržati onu stranku koja može da obezbedi u političkom smislu potrebnu većinu. Nama nije u inters da ulazimo u izborni proces, jer izborni proces prolongira rešavanje svih otvorenih problema", kazao je Jevtić.

"Očekujem da se srpska zajednica u skaldu sa tim dešavanjiima ponaša i bude odgovorna i učini sve kako bi se unutar tog političkog društva pozicionirala, kako bi neke probleme pokušali da rešavamo na konkretran način", zaključio je Jevtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: