NI:Uklonjene zaostale kasetne bombe

Žitelji centralne gradske zone u blizini niške Banovine od danas nemaju razloga za strahovanje od kasetnih bombi zaostalih iz NATO bombardovanja 1999. godine.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.07.2014.

14:26

Default images

Ruski specijalci državne agencije "Emerkom" uz koordinaciju ruskog Ministarstva za vanredne situacije, prema projektu Centra za razminiranje Srbije, završili su pretragu terena u ulicama Šumatovačkoj i Anete Andrejević na ukupnoj površini od 815 kvaratnih metara.

Nisu nađene neeksplodirane kasetne bombe ali su uklonjeni ostaci već eksplodiranih.

"Ovaj projekat je bio vrlo specifičan zato što obuhvata urbanu zonu u utoliko je bio i rizičan. Na sreću, nismo našli neeksplodirane već samo ostatke već ekslodiranih kasetnih bombi koji nisu bili rizični. Na teritoriji grada Niša imamo jošs oko 6.000 kvadrata koje treba pregledati i 300.000 kvadrata koje smo već proglasili rizicnim", izjavio je danas direktor Republičkog centra za razminiranje Branislav Jovanović.

On je rekao da na teritoriji republike Srbije ima oko 10 miliona kvadrata za koje je Centar za razminiranje izradio projekte izviđanja i projekte čišćenja i trenutno radi na pronalaženju donatora za izvođenje akcija.

Direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra Viktor Safjanov naglasio je da posao na pretrazi terena u Srbiji koji ide već nekoliko godina izvode pravi specijalci i da su to ljudi koji imaju veliko iskustvo u svom poslu.

"Dosada smo pronašli i uništili 12,5 hiljada neeksplodranih ubojnih sredstava. Rizična teritorija je sve manja i manja, a vlade naše dve države ulažu velike napore da se sve zagađene teritorije maksimalno očiste kako bi se na njima gradile zgrade i obrađivalo poljoprivredno zemljište", rekao je Safjanov.

Gradski većnik Žarko Ranković je rekao da su Šumatovačka i ulica Anete Andrejević, zajedno sa područjem aerodroma, naselja Duvanište i okolinom stare džamije potpuno sigurna jer su do sada u više navrata pregledane i očišćene od kasetnih bombi.

"Postoji još lokacija koje bi tebalo na ovaj način obraditi pre svega lokacija na Čamurlijskom putu, ali za sada grad nema dovoljno finansijskih sredstava", rekao je Ranković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: