Od EU prva tranša - 30 miliona evra

Potpisan je sporazum o odobravanju 30 miliona evra bespovratne finansijske pomoći iz pretpristupnih IPA fondova za obnovu 24 opštine posle majskih poplava.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

12:32

Default images

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su taj sporazum danas u Obrenovcu.

"Na donatorskoj konferenciji u Briselu Srbija je od EU dobila 80 miliona evra bespovratne pomoći. Današnjih 30 miliona su prva tranša te pomoći", rekao je Davenport i dodao da se već radi na projektima na koje će biti potrošeno i ostalih 50 miliona evra.

Davenport je dodao da će Srbija dobiti i dodatna bespovratna sredstva iz evropskog Fonda solidarnosti u visini od 40 do 50 miliona evra.

"Srbija će imati isti pristup tim fondovima kao da je već postala članica EU", rekao je Davenport na konferenciji za novinare prilikom potpisivanja sporazuma u obrenovačkoj Gimnaziji.

Prema njegovim rečima, Srbija do prve polovine avgusta treba da podnese zahtev za ta dodatna sredstva o kojem će EU odlučiti do kraja godine.

Joksimovićeva je izjavila da je prošle sedmice evropskom komesaru za regionalni razvoj Johanesu Hanu predala nacrt verzije aplikacije za sredstva iz Fonda solidarnosti, a reč je, kako je precizirala, o dodatnim bespovratnim sredstvima u vrednosti od 40 do 50 miliona evra.

"Očekujem da ćemo to iduće nedelje, možda čak i u ponedeljak, usvojiti na Vladi, što znači da ćemo onda zvanično iduće nedelje aplicirati, pre poslednjeg termina koji imamo na raspolaganju", rekla je ona.

"Tako, kada se sve sabere, Srbija može ukupno da računa na između 150 i 160 miliona evra bespovratnih sredstava pomoći dolazi iz EU za saniranje posledica poplava“, istakla je Joksimovićeva i zaključila da je „EU najveći donator bespovratne pomoći Srbiji“.
Obrenovaèka gimnazija (Foto: Tanjug)
Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, šef kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević i menadžer Projektnog centra UNOPS u Srbiji Grem Tindal.

Nakon potpisivanja sporazuma s ministarkom Joksimović, Davenport je potpisao ugovore s predstavnicima pet partnerskih organizacija zaduženih za sprovođenje konkretnih aktivnosti i radova na terenu. Dve agencije UN i tri nevladine organizacije, koje su prethodnih godina bile aktivne u Srbiji i regionu, učestvovaće u realizaciji projekta.

Novcem EU biće obnovljena i gimnazija u Obrenovcu. Pomoć će biti deljena u tri sektora: prvo, za obnovu infrastrukture, javnih objekata, domova zdravlja, vrtića, drugo, za 900 kuća, kako onih koje su oštećene, tako i za one koje moraju biti cele izgrađene, zatim deo pomoći ide za obnovu stočnog fonda, poljoprivrede, ali i za zaprašivanje komaraca i sl.

Stanje u Obrenovcu je normalizovano, ima struje i vode, kanalizacioni sistem funkcioniše, a trenutno je na proveri sistem daljinskog grejanja.

Šef kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević je izjavio da će se sredstva trošiti transparentno.

U ponedeljak počinje uručivanje rešenja o proceni štete na osnovu kojih će Obrenovčani moći da dobiju novac za sanaciju svojih kuća i objekata, izjavio je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: