Za putovanja poslanika 45 miliona

Skupštini Srbije, čiji je budžet iznosio nešto više od 2,1 milijarde dinara, do kraja budžetske godine ostalo je na raspolaganju oko 985 miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.07.2014.

12:56

Default images

Ovo su podaci koji stoje u Izveštaju generalnog skeratara parlamenta Jane Ljubičić o troškovima za prvih šest meseci ove godine, koji je danas uvojio Administrativni odbor.

U Izveštaju o korišćenju i raspolaganju sredstvima za rad parlamenta za prvih šest meseci ove godine navedeno je da plate poslanika nisu menjane od 2005. godine i da je za njihova lična primanja i naknade troškoga u tom periodu utrošeno oko 290 miliona dinara.

Za rad stručnih službi potrošeno je oko 480 miliona dinara.

Za finansiranje rashoda indirektno vezanih za obavljanje funkcije poslanika, kao što su stučni i drugi poslovi radnih tela, predsednika i potpredsednika parlametna i poslaničkih grupa..., utrošeno je 1,6 milijardi dinara.

Za isplatu zakupa stana poslanicima potrošeno je za prvih šet meseci ove godine 1,6 miliona dinara, a za naknade za odvojen život od porodice oko 470.000 dinara.

Ta naknada smanjena je odlukom Adminsitrativnog odbora 2009. godine sa 75 na 40 odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji, stoji u Izveštaju.

Za poslanički dodatak, odnosno paušal, u Izveštaju je navedeno da je potrošeno oko 69 miliona dinara od januara do juna ove godine i da on iznosi 40 odsto poslaničke plate na stalnom radu.

Kada je reč o troškovima putovanja u inostranstvu piše da je potrošeno oko 45 miliona dinara, a precizirano je da su poslanicima 2009. godine ukinute dnevnice i da se u skladu sa Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika poslanicima isplaćuje nakanda troškova za sednice skupštinskih odbora koje se održavaju van sedništa parlamenta.

Parlamentu je, prema Izveštaju, donirano oko dva miliona dinara, a do sada je od te sume potrošena polovina.

Donacije su stigle od UNDP - za jačanje nadzorne uloge i javnosti parlamenta, a iz OEBS za projekat Jačanje kapaciteta parlamenta u cilju efikasne komunikacije sa građanima.

Za vanredne parlamentarne izbore potrošeno 1,1 milijarda dinara, takođe je navedeno u Izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: