EU proširuje spisak za sankcije

EU će dodati imena 15 Ukrajinaca i Rusa, kao i 18 kompanija i institucija, na spisak pojedinaca i organizacija pod sankcijama zbog uloge u ukrajinskoj krizi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

18:57

Default images

Prema navodima izvora agencije Frans pres iz EU, među devet kompanija i devet institucija pod sankcijama biće lokalne vlasti proruskih snaga, koje su jednostrano proglasile nezavisnost na istoku Ukrajine.

Nova imena biće obelodanjena najverovatnije sutra ili u subotu.

Na dosadašnjem spisku se nalaze 72 osobe kojima su zabranjena putovanja i zamrznuta sredstva pošto Rusija nije pokazala da namerava da prestane da podržava pobunjenike, što od nje traži Zapad.

Posle prošlonedeljnog obaranja malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine, 28 zemalja članica EU sada razmatra plan da proširi sankcije i na oblasti finansijskog tržišta, odbrane, robe vojno-civilne namene i visoke tehnologije, uključujući energetski sektor.

Međutim, neke članice Unije, poput Nemačke i Italije, koje imaju bliske ekonomske odnose sa Rusijom, uzdržane su prema jačanju sankcija.

S druge strane, Velika Britanija, Poljska i Litvanija vrše pritisak za uvođenje još strožih kaznenih mera, što podržavaju i SAD.

Italija, koja do kraja godine predsedava EU, odlučan je zagovornik uvođenja novih sankcija protiv Rusije i proruskih snaga u Ukrajini, izjavila je Federika Mogerini, šefica diplomatije te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: