Druga "crna kutija" nije dirana

Holandski istražitelji preuzeli su podatke sa druge "crne kutije" koja sadrži tehničke podatke o letu i da njima nije neovlašćeno pristupano, javio je AFP.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

13:47

Default images

Holandski istražitelji koji predvode istragu o obaranju putničkog aviona "Boing 777" malezijske aviokompanije na istoku Ukrajine, kada je poginulo 298 putnika i članova posade, saopštili su danas da su preuzeli podatke od britanskih stručnjaka.

"Nisu pronađeni dokazi ili nagoveštaji manipulacije registratorom. Podaci su uspešno preuzeti a registrator podataka o letu sadrži valjane podatke", saopštio je Holandski savet za bezbednost (Dutch Safety Board, OVV).

OVV je naveo da su podaci o radu instrumenata u avionu pouzdani i da će biti analizirani zajedno sa podacima sa prve "crne kutije" na kojoj je snimljena komunikacija u pilotskoj kabini.

Podaci se analiziraju u štabu istražnog odeljenja za avio-nesreće u Farnborou, jugozapadno od Londona a dešifrovanje "crnih kutija" obavlja grupa međunarodnih eksperata iz osam zemalja.

Holandski istražitelji saopštili su juče da su podaci sa zvučnog rekordera sačuvani i da niko nije manipulisao tim uređajem.

Avion "Malezija erlajnza" (Malaysia Airlines) leteo je iz Amsterdama za Kuala Lumpur a srušio se 17. jula na istoku Ukrajine.

Među žrtvama je bilo 193 holandska državljana.

U sredu su stručnjaci AAIB "skinuli vredne podatke" sa prve "crne kutije", na kojoj su snimljeni razgovori u pilotskoj kabini. Ukoliko i na drugoj "crnoj kutiji" budu "relevantne informacije", onda će u analizi biti iskombinovani podaci iz obe kutije.

Crne kutije, koje su u stvari narandžaste boje, AAIB-u je predala Holandska uprava za bezbednost (OVV), koja vodi medjunarodnu istragu o udesu aviona. U toj istrazi učestvuju stručnjaci iz osam zemalja, uključujući Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: