SAD: Još jedno nehumano pogubljenje

U Sjedinjenim Državama se ponovio slučaj nehumanog pogubljenja pošto je osuđenik Džozef Vud umirao više od sat vremena po dobijanju smrtonosne injekcije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

12:34

Default images

Pogubljenje Vuda (55), dvostrukog ubice, izvedeno je u državi Arizoni, prenosi BBC.

Vudovi advokati su zatražili hitan prekid pogubljenja pošto je osuđenik posle uzbrizgavanja smrtonosne injekcije počeo teško da diše i da se guši.

Oni navode da egzekucija treba da traje najviše 10 minuta, dok je Vud gubio dah "više od 600 puta pre nego što je umro".

Guverner Arizone Džen Bruer naredila je punu istragu o egzekuciji iako je naglasila da je "Vud umro na način predviđen zakonom".

Međutim, njegovi advokati smatraju da je pogubljenjem, koje je trajalo duže od sat vremena, narušeno njegovo pravo da bude pogubljen na način koji isključuje okrutnu kaznu i meru koja nije uobičajna, kako je predviđeno američkim Ustavom.

Oni traže od vlasti u Arizoni da imenuje proizvođača lekova koji su upotrebljeni za egzekuciju.

Guvernerka im je odgovorila da se, prema izjavama svedoka i medicinskog osoblja, zaključuje da on nije patio.

"Ovo je u potpunosti suprotno sa jezivim i užasnim patnjama koje je on doneo svojim žrtvama i njihovim porodicama dok god su živi", navela je ona.

Vud je osuđen 1989. godine za ubistvo svoje devojke i njenog oca.

Oglasili su se i članovi porodica ubijenih koji su rekli da ih ne zanima način na koji je pogubljenje izvedeno.

"Ovaj čovek je izvršio stravično ubistvo, a vi brinete o tome šta mu dato. Zašto ga niste upucali", izjavio je prijatelj porodice žrtava Ričard Braun.

Poslednji slučaj koji je pokrenuo pitanje kako se u Americi izvode egzekucije desio se pre samo nekoliko meseci u Oklahomi, gde je osuđenik umirao u agoniji skoro 40 minita pošto mu je data netestirana smrtonosna injekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: