Za "crnu listu" i sumnja dovoljna

Mnogi Amerikanci i stranci su tajno upisani u "crnu listu terorista" na osnovu jednostavnih, "opravdanih sumnji" za koje se ne traži preciziranje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.07.2014.

12:00

Default images

Imena mnogih su ostala i pošto su umrli, navodi se dokumentu američke vlade objavljenom na internetu.

Dokument koji nema oznaku "poverljivog", napisao je Centar za borbu protiv terorizma (National Counter Terrorism Center - NCTC) i sinoć je objavljen na sajtu "Intercept".

Na 166 strana su uputstva vladama američkih saveznih država za unošenje imena u bazu podataka za "nadgledanje terorista".

U pet poglavlja "Uputstvo za spiskove za nadgledanje", napisan marta 2013. godine u saradnji s 19 vojnih, pravosudnih i obaveštajnih agencija, saznaje se da nije neophodno navesti "neoborive dokaze i konkretne činjenice" za "opravdanu sumnju da je neko umešan u terorizam" već su dovoljne "usmene informacije" o tome.

"Intercept" ocenjuje da tekst daje proširena ovlašćenje vladinim zvaničnima za sumnjičenje za terorizam i to na osnovu "nejasnih i polovičnih informacija".

Sajt, čiji je jedan od osnivača novinar Glen Grinvald koji je objavio saznanja bivšeg saradnika Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena, navodi da "vodič" omogućava da i pokojnici budu na spisku na kojem je 464.000 imena.

NCTC strahuje od zloupotrebe identiteta i pasoša i drugih dokumenata pokojnika, što je "dokazana taktika terorista", rekao je Frans presu neimenovani zvaničnik Agencije.

Po njegovim rečima, spiskovi osoba za nadgledanje se redovno ažuriraju i dodaju elementi koji mogu biti pretnja za bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: