Lociran srušeni avion Er Alžira

Dva francuska borbena aviona locirala su danas olupinu alžirskog aviona koji se srušio iznad severnog Malija sa 110 putnika i šest članova posade.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

11:36

Default images

Ovo je za Foks njuz izjavio neimenovani zvaničnik francuskog Ministarstva odbrane.

Avion „Er Alžira“ sa 110 putnika i 6 članova posade nestao je s radara 50 minuta po poletanju iz Burkine Faso.

I jedan predstavnik aeorodroma potvrdio je za En-Bi-Si (NBC) da je olupina aviona locirana, prenosi Raša tudej.

Kompanija „Er Alžir“ navela je na Tviteru da se avion izgleda srušio „u regionu Tilemsi, 70km od Gaoa“. Grad Gao nalazi se na levoj obali reke Niger.

Rojters javlja da je alžirski zvaničnik potvrdio da je avion na letu AH5017 pao, ali je odbio da daje bilo kakve detalje o uzroku, lokaciji pada i sudbini putnika.

Alžirski mediji su objavili da su svi putnici i članovi posade poginuli.

Francuski ministar spoljnih poslova Fabijus Loran saopštio je da se avion najverovatnije srušio, ali da se ne zna tačno gde.

Ministar saobraćaja Burkine Faso je rekao da je među putnicima bilo 50 državljana Francuske, 24 čoveka iz Burkine Faso, šestoro njih iz Libana, petoro iz Kanade, četvoro iz Alžira, dvoje iz Luksemburga i po jedan čovek iz Švajcarske, Nigerije, Kameruna i Malija, prenosi Beta.

Neimenovani zvanični izvor u Libanu je saopštio da je u avionu bilo najmanje 20 Libanaca, među kojima tri para s 10 dece, prenosi Tanjug. Prema dostupnim informacijama, pilot je jutros u 1.38h zatražio promenu kursa zbog slabe vidljivosti, jake oluje i blizine drugog putničkog aviona kod granice Malija s Alžirom, posle čega je izgubljen kontakt s letelicom.

Francusko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da je „na letu verovatno bilo mnogo putnika iz Francuske“, zbog čega je u Parizu uspostavljen krizni štab, a dva francuska vojna aviona su krenula u potragu.

„Dva ’miraža 2000’ stacionirana u Africi pretraživaće područje od destinacije na kojoj je poslednji put avion bio duž rute kojom je trebalo da ide“, rekao je portparol francuske vojske, preneo je Rojters.

Avion je nestao rano jutros, a alžirska nacionalna kompanija „Er Alžir“ je saopštila samo da je „uspostavljen hitan protokol“ i da će obavestiti javnost o detaljima.

U pitanju je avion „Mekdonel Daglas MD-83“ privatne španske kompanije „Svifter“ na čarter liniji Uagadugu (Burkina Faso) - Alžir (Alžir) kojom rukovodi „Er Alžir“. „Svifter“ je saopštio da „nema kontakta s letelicom“.

„Navigacione službe izgubile su kontakt s avionom Er Alžira koji leti iz Uagadugua u Alžir, 50 minuta nakon što je poleteo“, saopštila je alžirska avio-kompanija, a javila je alžirska nacionalna novinska agencija APS i preneo AFP.

Avion je poleteo u 00:45h po lokalnom vremenu, promena kursa je zatražena u 01:38h, a trebalo je da sleti u Alžir u 5:40h.

Kako je za AFP rekao neimenovani izvor iz „Er Alžira“, a kasnije su to potvrdili i zvaničnici iz Burkine Faso, pilot je u blizini granice s Alžirom zatražio promenu kursa zbog slabe vidljivosti i zbog blizine drugog putničkog aviona na letu Alžir-Bamako.

„Signal je izgubljen nakon te poruke, iznad Malija“, rekao je izvor.

Britanski „Skaj“ navodi da nije poznato da li je avion zaista promenio kurs i dodaje da se u Maliju vode oružani sukobi, ali da nije verovatno da je letelica oborena.

Neki alžirski mediji tvrde da je avion pao nakon što mu je nestalo goriva, kao i da su danas zabeležene jake oluje u toj oblasti.

Od Uagadugua do Alžira postoji redovna linija „Er Alžira“ i let se obavlja četiri puta nedeljno.

Španski „Svifter“ je privatna kompanija specijalizovana za čarter letove, a u svojoj floti poseduje više od 30 aviona, među kojima su modeli boing 727 i boing 737, MD83 i ATR 72.

Ovo je treći incident s putničkim letovima u poslednjih nedelju dana, nakon obaranja aviona „Malezija erlajnza“ na letu MH17 iznad Ukrajine i pada lokalnog aviona „Transazije“ na letu GE222 u Tajvanu.

U Alžiru se u februaru dogodila najveća avionska nesreća u istoriji te zemlje, kada je u padu vojnog aviona stradalo 77 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: