"Separatisti mogu da obore avione"

Bela kuća je saopštila da je obaranje 2 ukrajinska borbena aviona deo obrasca ruskih separatista koji koriste rusko oružje kako bi i dalje destabilizovali sukob

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

10:49

Default images

Zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Ben Rods ocenio je da je jučerašnje rušenje ukrajinskih "suhoja" u zoni pada malezijskog aviona "još jedan znak da su separatisti sposobni da obore avione".

"Oni jedino nisu preuzeli odgovornost za (malezijski avion) MH-17. Mislim da niko u to ne veruje. Kako bilo ko veruje u ono što separatisti ili Rusija kažu u vezi sa ovim kada postoji jasan obrazac opasnosti po ukrajinske avione na istoku zemlje", rekao je juče Rodsa, prenosi AP.

Iako su SAD okrivile proruske snage za obaranje malezijskog aviona, Vašington nije ponudio nikakav dokaz da je raketa došla sa teritorije Rusije, ili da je Rusija uključena u napad, navodi agencija.

"Da li znamo ko je povukao okidač? Ne, to je najteža stvar da se utvrdi. Ali, kada složite različite delove dokaza, oni vam govore jednu priču", objašnjava zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Američki zvaničnik je potvrdio da SAD razmišljaju o uvođenju dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji ukoliko nastavi da naoružava proruske snage u Ukrajini.

Rods, kao i drugi predstavnici američke administracije ranije, nagovestio je da bi Vašington mogao unilateralno da uvede sankcije pre nego što se Evropska unija odluči na takav korak.

On nije naveo rok do koga bi sankcije mogle da budu uvedene, ali je nagovestio da bi na listi "kažnjenih" mogle da se nađu ruske banke, kao i energetske i dbrambene kompanije iz te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: