"Italija za nove sankcije Rusiji"

Italija, koja do kraja godine predsedava EU, odlučan je zagovornik uvođenja novih sankcija protiv Rusije i proruskih snaga u Ukrajini, izjavila je Mogerinijeva.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

18:33

Default images

Italija je odlučan je zagovornik uvođenja novih sankcija protiv Rusije i proruskih snaga u Ukrajini, izjavila je danas u Sarajevu italijanska ministarka spoljnih poslova Federika Mogerini.

Mogerini, koja je posetom Bosni i Hercegovini započela turneju po balkanskim državama, novinarima je kazala da italijanska vlada ne samo da podržava tzv. treći paket sankcija koji podrazumeva uvrštavanje dodatnih osoba i kompanija iz Rusije i "separatističkih delova Ukrajine na popis onih kojima je zabranjeno putovanje u EU i kojima se zamrzava imovina nego i uvođenje novih i još oštrijih mera", prenela je hrvatska agencija Hina.

"Italija insistira da se sankcije prošire", izjavila je Mogerini.

Pojasnila je kako je takvo opredeljenje vlade u Rimu rezultat činjenice da su s Rusijom i proruskim snagama u Ukrajini dosad uz velike diplomatske napore sklapani različiti sporazumi koji na terenu nikad nisu sprovedeni.

Zbog toga je nakon obaranja malezijskog putničkog aviona i usledio jednoglasni dogovor država članica EU o uvođenju trećeg paketa sankcija, rekla je šefica italijanske diplomatije.

Mogerini je rekla da su se članice EU jasno opredelile za "maksimalni politički pritisak" koji bi Rusiju i proruske snage naterao da omoguće istragu o okolnostima pod kojima je srušen malezijski putnički avion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: