WW1: Kakva je prestonica bio Niš

Izmeštanje prestonice u Niš u vreme Prvog svetskog rata uticalo je na razvoj građanskog života, infrastrukture, navika i običaja grada na Nišavi.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

23:39

Default images

Ovo je danas ocenjeno na tribini organizovanoj povodom obeležavanja 100. godišnjice od početka Velikog rata.

Učesnici tribine bili su književnik Vidosav Petrović i istoričari Boban Janković i Dalibor Velojić.

Od 26. jula 1914. do 16. oktobra 1915, Niš je bio ratna prestonica Srbije, čije je sedište sa Vladom, na čijem je čelu bio Nikola Pašić i Ministarstvom inostranih dela, bilo u zgradi Banovine.

Dolaskom vojske, po objavi Prvog svetskog rata, 28. jula, Niš od kasabe, koja je 30 godina ranije oslobođenja od Turaka, poprima obrise evropskog grada koji dobija Pasterov zavod, kasarne, gimnaziju, škole, hitnu pomoć.

"Istorijsko nasleđe Niša je ogromno i neprocenjivo, od antičkih vremena do danas postoji obilje spomenika koji traže permanentnu valorizaciju, a od svega toga učinjeno je veoma malo" rekao je književnik Vidosav Petrović i naglasio da se upravo zbog toga i organizuju ovakve tribune kako bi se pokrenule ideje i inicijative koje bi doprinele očuvanju kako materijalnog tako i nematerijalnog nasleđa Niša.

Petrović je istakao da je 28. jula 1914. godine u Nišu bilo krajnje ozbiljno stanje.

"Pristizali su vozovi sa vojskom koja je usmeravana u raznim pravcima. Činjenica da je došla srpska vlada i srpska skupština za narod je bio signal da je reč o krajnje ozbiljnim stvarima" rekao je Petrović, podsećajući na početak Prvog svetskog rata.

Prema rečima istoričara Bobana Jankovića, Niš je značajan pre svega zbog Niške deklaracije u kojoj je postavljen temelj stvaranja buduće jugoslovenske države.

Govoreći o posledicama Prvog svetskog rata i njegovom uticaju na noviju Srpsku istoriju, Janković je rekao da je u "Velikom ratu Srbija izgubila svoju državnost, ali je udaren temelj stvaranju jedne nove države".

U Nišu je 7. decembra 1914. godine zasedala Narodna skupština koja je donela Nišku deklaraciju o ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: