Hraniteljstvo na evropskom nivou

Broj dece bez roditeljskog staranja koja su umesto u domovima detinjstvo nastavila u hraniteljskim porodicama u poslednjih 10 godina više je nego prepolovljen.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

17:00

Default images

Zajedno sa decom rastao je i kvalitet zaštite pa je razvoj hraniteljstva u Srbiji na nivou razvijenih zemljala. Ministartsvo rada i socijlane politike najavljuje da će nastaviti da unapređuje hraiteljstvo.

U ovom trenutku 194 deteta u ovom trenutku smeštena su u nekoj od 120 hraniteljskih porodica u Miloševcu.

Selo s najdužom tradicijom i najvećim brojem zbrinute dece ipak nema pedijatra. Hraniteljima, međutim, ni to nije problem.
Porodica Dragane Tomić decenijama brine o deci. Pored svoje dve ćerke, već godinu dana vodi računa o dvojici dečaka i ništa joj nije teško.

"Mnogo daješ ali zato dobijaš mnogo. Milsim da dobijaš mnogo više nego što daješ. Kad su oni meni došli, ja noćima nisma spavala, ulazim u sobu i gledam kako dišu. Jendostavno prepun si ljubavi, neke snage, energije", priča hranieljka Dragana Tomić.

Hranitelji razumeju decu o kojoj preuzimaju brigu i prihvataju ih onakve kakvi jesu. Motiv im je retko novac. Svi su prošli obuku i proveru toga da li su spremni za hraniteljstvo.

"Da li su sposobni da obezbede sigurno okruženje za dete, da li su sposobni da ih zaštite od zanemarivanja i zlostavljanja, da li su sposobni da prepozanju i podstiču razvojne potrebe deteta, da li su sposobni da očuvaju identitet deteta, da li su sposobni da mu pomognu u prevladavanju separacije i gubitak kroz koji sva deca prolaze i da li su sposobni za saradnju", navodi Jelena Nenadović, savetnica za hraniteljstvo.

Da je porodica najbolje okruženje za odrastanje, bilo da je biološka ili hraniteljska zna i država. Bez obzira na političke promene, o politici zaštite dece konstatno se vodi računa. Zastoj postoji u donošenje podzakonskih akata, a i tri godine se čeka i usvajanje Pravilnika o porodičnom smeštaju.

"Kočnice su vezane za na primer procenu hraniteljskih porodica. Ostalo je još uvek podeljeno između centra za socijalni rad i centra za porodični smeštaj. Takođe da bi što veći broj dece otišao u hraniteljske porodice, pre svega mislim na decu sa smetnjama u razvoju koje su još uvek nalaze u institucijama potrebno je podzakonskim aktima urediti posebne oblike hraniteljstva kako bi dobila mogućnost i deca koja još uvek čekaju", kaže dirketorka Centra za porodični smeštaj u Beogradu Dobrila Grujić

Sa 1.795 mališana bez roditeljskog staranja koliko je 2003. bilo prihvaćeno u hraniteljskim porodicama, broj se danas povećao na 6.500.

I dalje nema dovoljno hranitelja za decu sa smetnjama u razvoju kao i za decu romskog porekla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: