"Srbija most između EU i Moskve"

Specijalni savetnik Vlade Srbije Franko Fratini smatra veoma važnom ulogu Srbije kao mosta između EU i Moskve.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

17:29

Default images

Fratini ocenjuje da takva uloga može pomoći smanjenju tenzija u vezi s ukrajinskom krizom.

"To što je Srbija u isto vreme dobar partner Moskve i kandidat za članstvo u EU pruža joj mogućnost da bude most i da pokuša da objasni Moskvi šta bi još bilo neophodno uraditi kako bi se smanjila napetost i obnovili odnosi sa EU", rekao je Fratini u telefonskoj izjavi Tanjugu iz Rima, podsetivši da spoljna politika naše zemlje jeste okrenuta prema EU, ali da to ne znači raskidanje dobrih odnosa s Rusijom.

Komentarišući navode u beogradskoj štampi da će Federika Mogerini, šefica diplomatije Italije, predsedavajuće Uniji, tokom posete Beogradu zahtevati od srpskih vlasti da više usklade spoljnu politiku s EU, pre svega kada je reč o Rusiji i Ukrajini, rekao da ne zna šta će ona poručiti u Beogradu, ali je i podsetio:

"Italija je uvek bila vrlo jasna u stavu da ne može biti alternative između pregovora sa Srbijom i održavanja dobrih odnosa s Rusijom. Naprotiv, italijanska vlada radi na tome da doprinese deeskalaciji trenutne komplikovane krize između Rusije i EU", rekao je Fratini, koji je ranije obavljao dužnost ministra spoljnih poslova Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: