"Ocena ustavnosti Sporazuma sa UAE"

Demokratska stranka podneće danas inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Sporazuma o saradnji vlada Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

13:23

Default images

DS smatra da je taj dokument u suprotnosti sa Ustavom i na štetu građana Srbije, rekla je poslanica Aleksandra Jerkov.

Ona je, na konferenciji za novinare, istakla da se DS ne protivi saradnji sa UAE i drugim zemljama ako će od te saradnje korist imati građani Srbije, ali da se protivi saradnji koja je suprotna Ustavu i zakonu.

Prema njenim recima, direktna posledica Zakona o potvrđivanju sporazuma između vada Srbije i UAE je da poljoprivredno zemljiste u Srbiji njeni građani po hektaru plahaju 400 evra, a oni koji dolaze iz UAE 250 evra.

"Direktna posledia Zakona je i da je Hotel Jugobanke na Kopaoniku prodat za 1,5 miliona evra, a da ga je prethodno Vlada Srbije kupila za 2,1 milion evra. Vlada Srbije je arapskim partnerima prodala hotel na najekskluzivijoj lokaciji na Kopaoniku za 600 evra po kvadratu", tvrdi Jerov.

DS će, dodala je ona, posebno tražiti da se ispita ustavnost člana kojjim se, kako tvrdi, Vladi Srbije omoguhilo da, direktnom pogodbom sa UAE, posluje eliminišući elemente slobodnog tržišta.

"Tražihemo da taj proces bude transparentan i da se građanima govori istina, da se krediti lažno ne predstavljaju kao investicija, a makete kao poslovni poduhvat decenije", rekla je Jerkov.

Ona je dodala i da će demorkate tražiti da se prekine dosadašnji način saradnje sa UAE, jer kako smatraju, građani od njega trpe isključivo štetu.

Član Politickog saveta DS i bivši predsednik Saveznog ustavnog suda Momčilo Grubač rekao je da u navedenom sporazumu postoji nekoliko odredbi koje izazivaju sumnju u pogedu ustavnosti.

Grubač je rekao da najveći stepen sumje izaziva odredba u kojoj se navodi da sporazumi zaključeni u skadu sa sporazumom dve vlade - Srbije i UAE, ne podležu javnim nabakama, tenderima, drugim postupcima predviđenim domaćim zakonodavstvom...

Prema njegovoj oceni, ta formulacija je neprecizna i direkno suprotna Ustavu i opasna po celokupan ustavno pravni poredak zemlje.

"Ta odredba manifestuje spremost da se ne povinujući se Ustavu i zakonima isključuje tržišna utakmica i to je opasan presedan, jer ako se preko toga pređe u ovom slučaju, na dnevni red mogu doći slični slučajevi i onda od vladavine prava i pravnog poretka ne ostaje ništa", rekao je on.

Grubac je podsetio da se Ustavom zabranjuje svaka vrsta monopola i stvaranje dominantnog položaaja na tržištu, a da sporazum sa UAE to omogućava.

On tvrdi i da su odredbe Sporazuma suprotne Zakonu o restutuciji, jer prema tom sporazumu Vlada Srbije prodaje imovinu koja je u postupku restitucije, što znači da ona nije držana.

"Vlada tu manipuliše i hoće da prodaje tuđu imovinu što je zabranjeno odredbama Zakona o restituiji ", zaključio je Grubač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: