Jeremić se sam kandidovao za UN?

Dačić je izjavio da Srbija nikoga još nije kandidovala za funkciju generalnog sekretara UN, iako se pojavila informacija o "medaljonu" sa imenom Vuka Jeremića.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.07.2014.

09:37

Default images

"Države kandiduju. Srbija još nije nikog kandidovala", rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za dnevni list "Blic" povodom pisanja da je u zgradi UN u Njujorku postavljen "medaljon" sa imenom bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, ispod kojeg piše: "kandidat Srbije" a u sredini godine mandata 2017-2022.

Dačić je za taj list precizirao da je bilo razgovora sa Jeremićem o njegovim planovima, ali da odluka o kandidaturi nije doneta, niti je bilo u planu da se sada donosi.

Kako je za "Blic" rekao strani diplomata koji je zahtevao anonimnost, veto na eventualni izbor Jeremića su najavile tri zapadne stalne članice Saveta bezbednosti UN: SAD, Velika Britanija i Francuska.

Po rečima tog izvora, Jeremić bi, pored Rusije i Kine, mogao da računa samo još na podršku pojedinih država Latinske Amerike i Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: