Pobunjenici: Imali smo sistem Buk

Ukrajinski vođa pobunjenika Aleksandar Hodakovski potvrdio je za Rojters da proruski separatisti imaju raketni sistem Buk.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

20:00

Default images

U intervjuu za Rojters, Hodakovski, komandant bataljona Vostok, priznao je prvi put otkako je avion oboren u istočnoj Ukrajini da pobunjenici poseduju raketni sistem Buk.

On je takođe rekao da Buk možda potiče iz Rusiji, kao i da postoji mogućnost da je posle obaranja aviona vraćen u Rusiju kako bi bio uklonjen dokaz o njegovm prisustvu.

Pre obaranja malezijskog putničkog aviona, proruski separatisti su se hvalili kako poseduju raketni sistem Buk.

Međutim, posle nesreće, samoproglašena Narodna Republika Donjeck je u više navrata negirala da je ikada posedovala tu vrstu oružja.

Aleksandar Hodakovski smatra da je Kijev kriv zbog ovog događaja.

"Oni su znali da je Buk postojao i da će biti raspoređen u toj oblasti. Ukrajina je dobila pravovremene dokaze da pobunjenici imaju ovu tehnologiju i da su im je dali Rusi. Oni su isprovocirali korišćenje ovog oružja protiv civilnih aviona", rekao je Hodakovski.

On je Rojtersu ispričao da su kobnog dana ukrajinski vojni avioni leteli područjem kojim su leteli i civilni avioni.

"Čak i ako je tu bio Buk, čak i ako je korišćen, Ukrajina je uradila sve kako bi se osiguralo da civilni avion bude pogođen", tvrdi Hodakovski.

Pre obaranja malezijskog aviona, proruske snage su se, kako navodi Rojters, hvalile da su dobile rakete Buk, koje mogu da pogode letelicu na velikoj visini, ali posle tog događaja samoproglašena Narodna Republika Donjeck u više navrata je tvrdila da nikada nije imala takvo oružje.

Od pada aviona se vodi debata o tome ko je ispalio raketu koja ga je oborila u području u kojem se ukrajinske snage bore protiv pobunjenika. Vašington veruje da su proruske snage najverovatnije greškom pogodile malezijski avion, ne znajući da je u pitanju civilni let.

Ostali lideri proruskih snaga tvrde da te snage nisu oborile putnički avion, a Rusija je odbacila navode o umešanosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: