Merkelova obećala zaštitu Jevreja

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala jevrejskoj zajednici u Nemačkoj snažnu podršku, osuđujući antisemitske pogrde i pretnje s propalestinskih demonstracija

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

14:41

Default images

U Nemačkoj su demonstranti proteklih dana, noseći palestinske zastave i plakate sa pokojnim palestinskim liderom Jaserom Arafatom, izvikivali antisemitske parole na marševima protiv izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze.

Okupljeni su kličući "Alahu akbar" (Alah je veliki) u Berlinu navodno uzvikivali i "Smrt Izraelu" i "Cionisti su fašisti, ubijaju decu i civile", navodi francuska novinska agencija.

AFP dodaje da su antisemitske parole zabranjene u Nemačkoj, gde je pokajanje za pokolj nad približno šest miliona evropskih Jevreja u Holokaustu temelj posleratnog poretka.

Nemačka neće tolerisati agresiju protiv jevrejske populacije, rekao je portparol nemačke vlade Georg Štrajter, nakon protesta protiv izraelske ofanzive u Pojasu Gaze.

"Kancelarka i čitava nemačka vlada najoštrije osuđuju antisemitske opaske na propalestinskim i antiizraelskim demonstracijama", kazao je on, dodajući da je "taj izliv napad na slobodu i toleranciju i pokušaj da se uzdrmaju temelji" nemačkog slobodnog i demokratskog sistema.

"Mi to ne možemo i nećemo tolerisati", naveo je Štrajter i dodao da će svako nasilje protiv jevrejskog stanovništva ili institucija biti procesuirano.

Prema njegovim rečima, nemačka vlada Izrael smatra "prijateljem i partnerom" i radiće na održavanju tih veza.

U međuvremenu je, izveštava AFP, nemački predsednik Joahim Gauk telefonirao lideru jevrejske zajednice u Nemačkoj Diteru Graumanu, kako bi razgovarao o "užasnim antisemitskim incidentima" proteklih dana.

Grauman, koji je na čelu zajednice koja broji oko 200.000 ljudi, saopštio je da je nemački predsednik shvatio "vrlo ozbiljno" strahove Jevreja.

"Mnogi članovi naše zajednice su vrlo potrešeni, zabrinuti i apsolutno šokirani najgorim antijevrejskim parolama grupa koje su izmakle kontroli, pozivajući da se Jevreji 'guše plinom', 'spale' i 'kolju'", rekao je Grauman.

Prema njegovim rečima, Gauk i nekoliko drugih zvaničnika pružilo je uveravanje da su Jevreji "dobrodošli i da nisu sami".

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izdao je zajedničko saopštenje sa francuskim i italijanskim kolegama, upozoravajući na porast antijevrejskih incidenata u Evropi tokom krvavog konflikta u Pojasu Gaze.

AFP navodi da se planira održavanje još demonstracija ove sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: