Šest Austrijanaca poginulo u Siriji

U trogodišnjem građanskom ratu u Siriji je, prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, poginulo šest austrijskih državljana.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.07.2014.

10:58

Default images

Osam austrijskih državljana trenutno učestvuje u borbama u Siriji, navela je ministarka unutaršnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner u odgovoru na parlamentarni upit.

Prema Ministarstvu do sada je oko 100 osoba iz Austrije otputovalo u rat u Siriji, od kojih se oko 40 vratilo.

Velika većina tih osoba nema austrijsko državljanstvo.

Ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova kao i pravosuđa nedavno su predstavile paket mera prema kojem osobe koje učestvuju u ratu van zemlje mogu izgubiti državljanstvo Austrije, ili status azilanta.

"Može se poći od toga da se trenutno osam austrijskih državljana nalazi u Siriji i tamo bori na strani terorističkih grupacija", navela je Mikl-Lajtner u odgovoru na upit Slobodarske partije Austrije (FPO).

FPO je svojim upitom želela da sazna i koliko osoba i organizacija u Austriji vrbuje borce za džihad, ali na to, iz bezbednosno policijskih razloga, Mikl-Lajtner nije želela da odgovori.

U Austriji se već duže ukazuje na opasnost koja vreba od povratnika iz rata u Siriji, zbog čega su vlasti odlučile da pooštre zakonodavstvo.

U više navrata je u medijima bilo natpisa prema kojima su maloletnici pošli da ratuju u Siriju, a da su za džihad vrbovani u Austriji.

Naime, u više džamija propovedaju hodže koje pozivaju na sveti rat, a ponajviše, kako proizilazi iz ranijih izveštaja austrijske policije, odazivaju se osobe poreklom iz Čečenije i sa prostora bivše Jugoslavije, to jest Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: