Obama i Rute upozoravaju Putina

Barak Obama i Mark Rute saglasni su da se Rusija mora suočiti sa ozbiljnim posledicama ukoliko i dalje nastavi da podržava proruske snage na istoku Ukrajine.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

07:45

Default images

Američki predsednik Barak Obama i holandski premijer Mark Rute saglasili su se u telefonskom razgovoru da se Rusija mora suočiti sa ozbiljnijim posledicama ako nastavi da podržava proruske snage u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju Bele kuće se navodi da su Obama i Rute izrazili zabrinutost zbog novih dokaza da Rusija i dalje šalje oružje i borce preko granice, kao da i "dalje gomilaju svoje snage", preneo je Rojters.

Oni su se složili i da, nakon što ostaci tela žrtava malezijskog aviona oborenog nad Ukrajinom budu vraćeni u domovine, mesto pada mora da bude dostupno međunarodnim istražiteljima koji će sprovesti sveobuhvatnu istragu.

Kako se navodi u saopštenju, Obama je pozdravio odluku EU da pripremi dodatne sankcije za one koji destabilizuju Ukrajinu.

Evropska unija odlučila je juče u Briselu da proširi spisak osoba kojima su uvedene sankcije zbog ukrajinske krize, uključujući ruske državljane i entitete, saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton.

Šefovi diplomatija zemalja EU, međutim, nisu doneli odluku o jačanju sankcija Rusiji. "Odlučili smo da ubrzamo pripreme ciljanih mera dogovorenih na prošlonedeljnom samitu", izjavila je Eštonova na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta EU za spoljne poslove.

Kaznene mere će, prema njenim rečima, biti proširene i na pojedince i kompanije povezane "s ruskim poslanicima odgovornim za aneksiju Krima i destabilizaciju istočne Ukrajine".

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara, rekla da ne raspolaže detaljima o imenima sa spiska i precizirala da će lista biti dostupna čim bude kompletirana.

Eštonova je najavila da će EU u četvrtak predstaviti predloge za dalje delovanje, koji će obuhvatati oblasti pristupa finansijskom tržištu, odbrane, robe civilno-vojne namene i visoke tehnologije, uključujući energetski sektor.

Navodeći da je sastanak šefova diplomatija počeo minutom ćutanja za žrtve oborenog malezijskog aviona, Eštonova je poručila da je od ključnog značaja da proruske snage koje kontrolišu to područje smesta obezbede potpun i bezbedan pristup međunarodnim istražiteljima i pozvala Rusiju da iskoristi svoj uticaj kako bi se to postiglo.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) izradio je poverljivu pravnu procenu prema kojoj je Ukrajina zvanično u ratu, rekle su Rojtersu zapadne diplomate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: