15 god. od ubistva srpskih žetelaca

U Starom Grackom na Kosovu danas je služen pomen za 14 srpskih žetelaca koji su ubijeni 1999. godine u polju.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

07:19

Default images

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je prisustvovao parastosu, rekao je da 15 godina posle stravičnog žločina u Starom Grackom još niko nije odgovarao za ubistvo srpskih žetelaca i da još nema ni naznake da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

On je rekao da će Srbija biti uz svoj narod na Kosovu i da će insistirati da oni koji su počinili zlocin u Starom Grackom budu kažnjeni jer ratni zlocin nikada ne zastareva.

"Zahtevamo od međunarodne zajednice da uzme u obzir sve nove dokaze o zločincima koji i danas nekažnjeno hodaju ovim prostorima", rekao je Đurić novinarima.

Prema njegovim rečima, nekažnjavanje počinilaca tog zločina sprečava normalizaciju i međuljudskih i međuetničkih odnosa na Kosovu.

Đurić je kazao da 15 godina od zločina u Starom Grackom Srbi ujedinjeni poručuju da teroristi nisu uspeli u svom naumu da Srba više nema na Kosovu.

"Poručujemo im da je 15 godina posle njihovog sejanja terora naš narod na Kosovu i Metohiji odlučniji nego ikada da uz pomoć države Srbije nastavi svoje postojanje na ovim prostorima", naveo je Đurić.

On je poručio da Srbi žele da žive u miru sa svojim komšijama Albancima i da stravičan zločin više nikada ne sme da se ponovi.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić kazao je novinarima da se još ne zna ko je i zašto ubio 14 srpskih zetelaca i da su posle 15 godina od stravicnog zločina u Starom Grackom ostali samo zahtevi i apeli i jecaji porodica stradalih.

"Još jednom ću uputiti zahtev svima koji su odgovorni za pravdu na ovim prostorima da konačno kažu ko su ubice 14 žetelaca u Starom Grackom. Dokle god ne dobijemo odgovor na to pitanje mi ćemo na putu procesa međusobnog poverenja stajati u mestu", rekao je Jevtić.

U Starom Grackom pre rata bilo je oko 100 srpskih domaćinstava, a prema rečima meštana danas ih je oko 50.

Četrnaestorica Srba iz Starog Gracka ubijeni su na njivi prilikom žetve 23. jula 1999. godine i ovo je jedan od najvećih zločina koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji nakon dolaska Kfora u pokrajinu.

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine, iz zasede je ubijeno 14 Srba. Najmlađi od njih imao je 17 godina.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Ekstremisti su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gracku na kome su sahranjeni i stradali srpski žeteoci, što je razlog iz koga Srbi nerado odlaze na groblje.

Porodice ubijenih i dalje čekaju da se zločinci privedu pravdi.

Među zločine na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.

Postoji obimna dokumentacija, ali...

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas, povodom 15 godina od ubistva žetelaca, da postoji obimna dokumentacija u vezi sa istragom koju je sprovela UNMIK policija, kao i osoba za koje se sumnja da su izvršile taj zločin, ali da se ništa ne pokreće.

Drecun je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se, međutim, "ništa ne pokreće", da se "mnogo toga prikriva" i dodao da "ne možemo da pokrenemo procese protiv onih koji nam nisu dostupni, ali bar možemo da podignemo optužnice".

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je upitao "šta smo sami kao država, kao narod učinili" i dodao da je posle prvog Briselskog sporazuma i posvećenosti normalizaciji odnosa sa Prištinom mnogo veći kapacitet uticaja na međunarodnom planu da konačno počne procesuiranje onih koji su počinili zločine nad Srbima i ostalim nealbancima iz redova terorističke OVK.

"Pronaći krivce za zločin nad žeteocima"

Pokret socijalista saopštio je danas da pravda neće biti zadovoljena sve dok ne budu pronadjeni krivci za zločin nad Srbima u selu Staro Gracko na Kosovu i Metohiji.

"Sve dok ne bude kažnjen i poslednji ubica i kriminalac koji je ubijao Srbe, palio i pljačkao srpske kuće i manastire, pravda neće biti zadovoljena, a medjuetnički slobodan život na Kosovu i Metohiji neće biti moguć", navodi se u saopštenju.

Ta stranka dodaje da petnaest godina posle zločina u selu Staro Gracko, kad je ubijeno 14 srpskih žetelaca, javnost čeka da se označe i kazne krivci, ali da istrage medjunarodnih vlasti na KiM ostaju bez rezultata i krivaca nema.

"Pokret socijalista izražava saučešće porodicama ubijenih meštana, i poručuje da nije zaboravio i nikada neće zaboraviti žrtve iz Starog Gracka kao i sve druge srpske žrtve na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Pokret socijalista insistira da se za počinjene zločine pronadju i kazne krivci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: