Svedok: Nisam video zlostavljanje

Svedok odbrane Zoran Kovačević izjavio na suđenju Ratku Mladiću da dan posle pada Srebrenice nije video zlostavljanje muslimanskih civila u selu Potočari.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

16:46

Default images

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), general Mladić (71) optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima nakon što je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Optužnica ga tereti i za progon desetina hiljada civila, koji su utočište potražili u blizini baze Unprofora u Potočarima.

Kovačević, koji je bio komandir jedne od četa Bratunačke brigade VRS, posvedočio je da je sa jedinicom bio u Potočarima, 12. jula 1995, gde je zatekao masu muslimanskih stanovnika Srebrenice.

Kako je izjavio, nije, medjutim, video da srpski vojnici zlostavljaju civile, niti odvajaju muškarce od porodica, kako piše u optužnici. Svedok je naznačio i da ga niko nije obavestio da će stanovništvo Srebrenice biti evakuisano.

Potvrdio je da je u Potočarima na kratko sreo generala Mladića koji mu je naložio da sa jedinicom produži van Potočara. Posle kraćeg zadržavanja, Kovačevićeva četa povukla se u šumu iznad Potočara, gde je ostala tri naredna dana.

Po rečima svedoka, 15. jula 1995, njegova jedinica je upućena kao ispomoć Zvorničkoj brigadi VRS u borbi sa kolonom pripadnika Armije BiH koja je pokušavala da se probije iz obruča oko Srebrenice ka Tuzli.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Margaret Hasan (Hašan) suočila je svedoka sa tvrdnjom Nedžibe Salihović da je on učestvovao u odvodjenju muškaraca, medju kojima je bio i njen muž Rifat, koje više niko nije video žive.

Potvrdjujući da je poznavao Salihoviće, Kovačavić je, medjutim, to negirao, tvrdeći da je "častan oficir" i da niko iz Bratunačke brigade nije učestvovao u razdvajanju porodica i evakuaciji civila osim Momira Nikolića, koji je pred Tribunalom priznao krivicu i postao ključni svedok tužilaštva.

Na sugestiju tužiteljke da je iz šume u okolini Potočara morao čuti pucnjeve u selu, te videti autobuse i kamione kojim su Muslimani transportovani, svedok je uzvratio: "Oprostite, pucnjave nije bilo, ja sam bio tamo...Dolazili su celu noć autobusi, kamioni i teretna vozila, to sam čuo, ali nisam mogao videti od drveća".

Prema optužnici, pojedinačna ubistva srebreničkih Muslimana počela su već 12. jula 1995. u Potočarima, a masovna su bila počinjena na više lokacija u opštini Zvornik do 16. jula 1995.

Odbrana generala Mladića, sledećeg svedoka izvešće pred sudije
sutra.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: