Za pola godine 3.000 azilanata

Pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov kaže da se broj tražilaca azila konstantno povećava i da je samo u prvih šest meseci 2014. azil tražilo 3.000 ljudi

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

10:57

Default images

Gerginov je najavio da je plan da se za ovu zimu pripremi hotel "Obrenovac" i napravi još jedan kapacitet od 100 mesta koji će biti centar za tražioce azila.

On je, za TV Pink, rekao da je broj tražilaca azila sa 44, koliko je evidentirano 2008. godine, porastao na više od 3.000 prošle godine.

Gerginov je ukazao da je najviše tražilaca azila od 2008. do 2010. godine bilo iz Avganistana i Somalije, ali da se sa razbuktavanjem ratnih sukoba na teritoriji Afrike povećava broj Kenijaca.

On je dodao da je i dalje značajan broj Avganistanaca, Palestinaca i Pakistanaca koji traže azil.

Pomoćnik komesara za izbeglice je podsetio da postoje smeštajni kapaciteti za azilante u Opštini Loznica i Banji Koviljači i dodao da je u planu da se poveća broj mesta, a da su potrebna još dva velika centra.

Gerginov je ukazao da su tražioci azila u 99 odsto slučajeva ljudi, koji beže od ratnih strahota, da uglavnom ne prave probleme i da se ulaže trud da im se pruži zdravstvena zaštita, smeštaj i ishrana.

Pomoćnik komesara za izbeglice je dodao da je dugoročni cilj da se od jedne zgrade, koja je u vlasništvu Srbije, a koju je Komesarijat za izbeglice dobio na korišćenje, napravi centar sa 250 do 300 ležajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: