"Zašto nema poternice za Kosmajcem"

DS zatražila je da premijer Aleksandar Vučić i ministar policije Nebojša Stefanović objasne zašto nije raspisana poternica za Dragoslavom Kosmajcem.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

13:12

Default images

"Zahtevamo od premijera Aleksandra Vučića da objasni javnosti zašto je dozvolio da osoba koju je označio kao najvećeg narko-dilera, slobodno napusti zemlju i zašto nije raspisana poternica na osnovu koje bi ga Crna Gora zadržala u pritvoru, umesto što je on danas na slobodi", kazao je predsednik Resornog odbora DS za pravdu, Vladimir Todorić.

"Kome je bila potrebna ova farsa s javnim upozoravanjem kriminalaca da se sklone iz zemlje što doprinosi lošoj slici naše zemlje, po kojoj narko-klan kontroliše policiju? Takva slika sigurno nije nešto što će građane ubediti da žive u sigurnoj državi niti će nekoga sa strane ubediti da investira u Srbiju i stvori nova radna mesta", ocenio je Todorić.

On je pitao kako je moguće da postoje dokazi na osnovu kojih bi premijer to izjavio i ministar formirao Radnu grupu koja je popisala Kosmajčevu imovinu, a da se istovremeno ne preduzmu koraci ka njegovom lišavanju slobode u zemlji i inostranstvu.

Beograđanin Dragoslav Kosmajac priveden je u ponedeljak, 21. jula, u Kotoru jer je "bezbednosno interesantna osoba", posle čega je pušten na slobodu, jer policija "nije imala osnova" za njegovo zadržavanje.

Kosmajca je Vučić pomenuo na konferenciji za novinare 20. juna u Beogradu.

"Ko je na vezi s Kosmajcem, što se pravite blesavi kad svi znate ko je najveći narko-diler u Srbiji!? Kakva je to država kad niko ne sme da kaže ko je on", kazao je tada Vučić.

Kosmajac se pominje u "beloj knjizi" MUP-a Srbije iz 2001. kao jedan od najznačajnijih trgovaca drogom, a mediji u Srbiji navode da je povezan s međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi.

SNS: Sramno da bilo ko iz DS priča o Kosmajcu

Srpska napredna stranka saopštila je danas da nadležni organi u Srbiji rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonskim ovlašćenjima, kad je to potrebno, a ne kad poželi ili naredi Demokratska stranka.

Reagujući na saopštenje demokrata u kojem pitaju premijera i ministra policije zašto za Dragoslavom Kosmajcem, koji je označen kao najveći trgovac drogom u regionu nije raspisana poternica, SNS navodi, da demokrate i dalje žive u prošlosti i "veruju da političke partije, kao u vreme njihove vladavine, hapse, vrše istrage, podižu optužnice, sude i presuđuju".

SNS dodaje i da je "apsolutno sramno" da bilo ko iz DS priča o Kosmajcu jer je u vreme dok su demokrate bile na vlasti "bila javna tajna da je Kosmajac najveći narkodiler".

"Koliki je stepen tolerancije demokrata prema kriminalu i korupciji, i kolika je bila njihova briga o građanima i državi, pokazuje činjenica da je bilo neophodno da se vlast u Srbiji promeni, pa da građani, tek sa dolaskom SNS imaju priliku da vide da su svi jednaki pred zakonom, da niko nije izuzet iz istrage, i da konačno saznaju istinu o svemu i svakome", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se i da je jedan od primera za to Darko Šarić, koji se u vreme vladavine demokrata šetao po svetu, a sada je u zatvoru.

"Demokratska stranka je poslednja koja treba da priča o kriminalu i korupciji, jer dok su oni bili na vlasti u Srbiji su se svakodnevno dešavale pljačkaške privatizacije, rasipali državni resursi, urušavala država i razarale apsolutno sve institucije", navode naprednjaci.

SNS će učiniti sve da se ojačaju urušene institucije u Srbiji i da više niko nikada ne strepi da će izgubiti radno mesto zato što je odgovorno radio svoj posao.

DS: Pitanje smo postavili državi, ne stranci

Demokratska stranka saopštila je večeras da je pitanje o podizanju optužnice protiv Dragoslava Kosmajca postavila institucijama države, a ne Srpskoj naprednoj stranci.

"Činjenica da SNS odgovara umesto premijera i nadležnog ministra pokazuje suštinu njihovog odnosa prema pravnoj državi i institucijama", ističe DS u saopštenju, reagujući na prehodno saopštenje naprednjaka.

DS je u saopštenju dostavljenom medijima poručila Srpskoj naprednoj stranci da Darko Šarić ne bi mogao da bude uhapšen, niti da bude nastavljena akcija "Balkanski ratnik" da je nije započela Vlada koju je predvodio DS.

Demokrate smatraju da premijer Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka pokazuju "diletantizam i neznanje" kada na konferencijama za štampu objavljuju ko je najveći trgovac drogom, "a da nemaju ni optužnicu protiv njega".

Kao što ne bi mogli da dovedu do kraja akciju koju je započela Vlada DS, dodaju demokrate, "Aleksandar Vučić i SNS ne bi mogli da idu prema Evropskoj uniji da im taj put nije raščistila Demokratrska stranka, ne bi mogli da idu u BiH da na pomirenju nije radila Demokratska stranka".

Ta stranka je premijeru Srbije i ministru poručila da se ne kriju iza stranke, a SNS-u da na pitanja postavljena drugima "umesto uvreda" odgovara argumentima i konkretnim potezima.

"Umesto što iz radikalskog šinjela, prosudjujete ko sme, a ko ne, da govori o kriminalu i korupciji, umesto radne grupe koja već popisuje imovinu Dragoslava Kosmajca, napišite optužnicu i podignite poternicu", poručuje DS.

Kriminalno je, kako ističu demokrate, što "zbog nesposobnosti Aleksandra Vučića i Vlade slede otpuštanja, što se ljudima smanjuju plate, što privreda stoji, investicija nema a aflatoksin vraća na nivo zabranjen u EU, dok se mediji cenzurišu".

"Vlada iz 2012. godine koju SNS kritikuje bila je bolja u svakoj od oblasti od prethodna tri rekonstruisana Vučićeva kabineta", navela je DS u saopštenju.

SNS poručila DS: Građani nisu kratkog pamćenja

Srpska napredna stranka poručila je večeras Demokratskoj stranci da kada govori o svojim uspesima i, kako kažu, pročišćavanjima puteva, već jednom shvate da gradjani Srbije nisu kratkog pamćenja, i da niko nije zaboravio šta je ostalo nakon njihove vladavine, a da su za vreme svojih mandata uspeli samo da "pročiste" džepove gradjana i da otpuste preko 500.000 ljudi.

"Pored toga što su uspeli da unište ekonomiju Srbije, gradjane dovedu na rub egzistencije, devastiraju sve državne institucije, uspeli su i da unize ugled Srbije i u regionu i u svetu, dok su u isto vreme u Srbiji, pod vlašću demokrata, procvetali samo kriminal i korupcija", ocenila je SNS, reagujući na prethodno saopštenje DS.

Verujemo da demokratama, navode naprednjaci, "smeta to što je nedavno prvi put u javnosti pomenuto ime Kosmajca, koji je 'uspešno razvio svoj biznis' dok su bili oni na vlasti, a pitamo ih šta je to njih sprečavalo da se obračunaju sa narkodilerima u Srbiji i da Darko Šarić bude u zatvoru, kao što je sada"?

"Nažalost, demokrate i dalje ne shvataju da je prošlo vreme njihovih marketinških manipulacija i bahatih političkih igara, zahvaljujući kojima su uspeli i javni dug da povećaju sa 34,2 na 62,5 odsto BDP", navedeno je u saopštenju.

"Stoga nas i ne čudi što i svoju katastrofanu i neodgovornu politiku pokušavaju i danas da predstave kao uspeh, jer je očigledno kod njih sve obrnuto, partija im je bila država, država partija, a sada im smeta to što im Srpska napredna stranka poručuje da samo nadležni državni organi mogu da hapse, vrše istrage, podižu optužnice, sude, presudjuju, bez pritisaka političkih stranaka", istaknuto je u saopštenju naprednjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: