"Procesuirati zločine nad Srbima"

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da u cilju pomirenja u regionu svi koji su počinili zločine prema Srbima moraju da budu procesuirani.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.07.2014.

09:19

Default images

Drecun je rekao da očekuje podizanje optužnice i da tu pravda ne može da bude selektivna.

Drecun je u jutarnjem programu TV Pink podsetio da glavnom tužiocu za istragu o trgovini ljudskim organima na KiM 1999. godine Klintu Vilijamsonu 1. avgusta ističe mandat i da će morati taj mandat da okonča optužnicom, ili da odustane od optužnice.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je ocenio da su suviše jake indicije da su počinjeni užasni ratni zločini od strane bivših pripadnika tzv. OVK što potvrđuje novi izveštaj Dika Martija i da više niko ne može da zatvara oči pred tim činjenicama da ne bi bila podignuta optužnica.

Drecun je istakao da ima "veliku rezervu i još veća očekivanja od ovoga što Vilijamson radi", jer se "pokazalo do sada, vezano za sve ove ratove na prostorima bivše Jugoslavije, da oni koji su počinili zločine nad srpskim narodom prolazili su nekažnjeno, ili su veoma blago kažnjavani".

On je ocenio da je "konačno došlo vreme da na Kosmetu pravda progleda" i da "to u mnogome zavisi od izveštaja Vilijamsona".

Drecun je rekao da Vilijamson, koji je boravio na Kosovu, nije razgovarao sa Hašimom Tačijem koji je do izbora bio na mestu premijera, jer izvršna vlast, odnosno pokrajinska vlada nije formirana.

Drecun je upitao kako je bilo moguće da bude oslobođen Ramuš Haradinaj i ukazao na slučajeve ilegalne trgovine ljudskim organima, organizovanog kriminala i pitanja odgovornosti Tačija i Fatmira Ljimaja.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je ukazao i na to da se zaboravlja uloga Albanije, jer, prema njegovim rečima, iz svih događaja na Kosovu i Metohiji 1998 i 1999. godine, kao i potonjih, stoji režim u Tirani.

Američki tužilac, prema najavama medija, krajem meseca, najverovatnije 28. jula, u Briselu bi trebalo da obelodani izveštaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi s trgovinom organima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: