ICRC: Ukrajina zvanično u ratu

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) izradio je poverljivu pravnu procenu prema kojoj je Ukrajina zvanično u ratu, otkrile su Rojtersu zapadne diplomate.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

22:31

Default images

Kako ocenjuje britanska agencija, to otvara vrata za moguće podizanje optužnica za ratne zločine, uključujući i optužnicu za rušenje malezijskog aviona na istoku Ukrajine od pre pet dana.

"Očito se radi o međunarodnom konfliktu, pa se to veoma verovatno može okarakterisati kao ratni zločin", izjavio je za Rojters jedan neimenovani zapadni diplomata.

ICRC je zadužen za kontrolu primene Ženevskih konvencija, niza od četiri međunarodna sporazuma koji propisuju kako zemlje potpisnice za vreme ratnih sukoba moraju da se ponašaju prema neprijateljskim vojnicima i civilima.

Ženevske konvencije su jedan od važnih faktora prilikom donošenja odluke u Ujedinjenim nacijama da li je nasilje u nekoj zemlji preraslo u oružani konflikt.

"Crveni krst je taj koji u okviru UN-a odlučuje da li je neki sukob prerastao u rat ili ne. Ta organizacija je čuvar međunarodnog humanitarnog prava", istakao je izvor iz UN.

ICRC se zasad nije javno izjašnjavao po pitanju sukoba na istoku Ukrajine, pošto, kako navodi Rojters, ta organizacija nije htela da uvredi ni Ukrajinu ni Rusiju time što će taj sukob nazvati građanskim ratom ili stranom agresijom, ali je to učinio nezvanično i o tome informisao strane u sukobu, otkrili su izvori britanskoj agenciji.

"O kvalifikaciji ukrajinskog sukoba su države obaveštene bilateralno i poverljivo. O tome nećemo govoriti javno", izjavila je za Rojters portparol ICRC Anastasija Isjuk.

Ukoliko UN zvanično okarakteriše sukob u nekoj zemlji kao rat, bilo međunarodni ili građanski, to potpuno menja situaciju, pošto strane u sukobu postaju jednako odgovorne za ratne zločine, koji ne podležu zastarevanju niti amnestiji.

Pored toga, osumnjičeni za ratne zločine mogu da budu uhapšeni i u inostranstvu, budući da neke zemlje primenjuju "univerzalnu jurisdikciju" u slučajevima ratnih zločina.

Do proglašenja rata, snage ukrajinske vlade su odgovorne za zaštitu civila i infrastrukture u skladu sa međunarodnim zakonima o zaštiti ljudskih prava, dok pripadnici proruskih snaga mogu da odgovaraju samo za kršenje ukrajinskih zakona.

"Proglašenje nekog sukoba ratom menja odogovornost sukobljenih strana na međunarodnoj sceni. To povećava šanse da se pojedincima sudi za ratne zločine", izjavio je direktor Ženevske akademije za međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava Endrju Klapam.

Holandsko državno tužilaštvo je otvorilo istragu pada aviona "Malezija erlajnsa" 17. jula na istoku Ukrajine, kada je poginulo 298 putnika i članova posade, od čega su većina bili Holanđani, pod sumnjom za ubistvo, ratne zločine i namerno obaranje putničkog aviona, izjavio je juče portparol tužilaštva.

Na osnovu međunarodnog krivičnog prava, Holandija može da podigne optužnicu protiv bilo kojeg pojedinca koji počini ratni zločin nad državljanima Holandije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u maju da je sukob u Ukrajini prerastao u građanski rat, dok Ukrajina to smatra ratom koji uključuje agresiju Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: