Advokat: Brejvik se odriče nasilja

Danas, kada se u Norveškoj obeležava treća godišnjica masakra u kojem je Anders Brejvik ubio 77 ljudi, njegov advokat je izjavio da se Brejvik odriče nasilja.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

20:07

Default images

Brejvik (35) "sada ne podržava nasilje i ne ohrabruje druge da izvode nasilna dela", rekao je advokat Tor Jordet lokalnim medijima.

Brejvik je počinio najkrvaviji masakr u Norveškoj od Drugog svetskog rata kada je 22. jula 2011. godine najpre ubio osmoro ljudi bacivši bombu na zgradu vlade u Oslu, a zatim pucao na omladinski kamp levičarske laburističke stranke na ostrvu Utoja i usmrtio 69 osoba.

Tada je rekao da su njegove akcije bile "okrutne ali neophodne" kako bi spasao Evropu od islama i multikulturalizma.

Brejvik je osuđen na 21 godinu zatvora, što je maksimalna zatvorska kazna u Norveškoj koja može biti produžavana na neodređeno vreme sve dok se osuđenik smatra pretnjom po društvo.

Na pitanje AFP, Jordet nije želeo da iznosi detalje, rekavši da u centru godišnjice danas treba da budu preživeli i porodice žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: