Umrlo 11 roditelja otetih devojčica

Najmanje jedanaest roditelja više od 200 otetih nigerijskih učenica preminulo je otkako su im islamski ekstremisti oteli kćerke pre više od tri meseca.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

16:29

Default images

Njihov grad Čibok nalazi se pod opsadom militantnih aktivista.

Tela sedam očeva kidnapovanih devojčica bila su među 51 smrtno ranjenih koji su prebačeni u bolnicu u Čiboku posle napada na obližnje sele Kautakari ranije ovog meseca, naveo je neimenovani medicinski izvor, a preneo AP.

Najmanje četiri roditelja preminula su od srčanog udara, visokog krvnog pritiska i drugih bolesti koje zajednica smatra posledicama trauma posle masovne otmice devojčica pre 100 dana, rekao je lokalni lider Pogu Bitrus.

"Otac dveju kidnapovanih devojčica samo je upao u neku vrstu kome i neprestano je ponavljao imena svojih kćerki, dok nije izdahnuo", rekao je Bitrus.

Predsednik Nigerije Gudlak Džonatan sastaje se danas sa roditeljima 219 otetih nigerijskih učenika i nekim njihovim drugaricama koje su uspele da pobegnu islamskim ekstremistima.

Roditelji su mesecima tražili sastanak sa predsednikom i on je prošle nedelje konačno pristao na to, na zahtev pakistanske aktivistikinje koja se zalaže za obrazovanje devojčica Malale Jusafzai.

Čibok, grad u kojem su devojčice otete, odsečen je zbog čestih napada na putevima koji su puni spaljenih vozila.

Opasnost je na pomolu pošto se grupa Boko Haram sve više približava Čiboku, napadajući sela oko tog gradića.

Bitrus upozorava da je Čibok i na ivici prehrambene krize, a lokalnoj zajednici nedostaju i novčana sredstva, kao i gorivo.

Boko Haram je objavio video snimak na kojem preti da će prodati otete učenice u roblje ili kao neveste, a prikazao je i par devojčica za koje navodi da su preobraćene iz hrišćanstva u islam.

Najmanje dve otete devojčice preminule su od ujeda zmije, a mnoge su i bolesne pošto ih, verovatno, drže u oblasti punoj komaraca koji prenose malariju, otrovnih zmija i paukova, uz korišćenje nečiste rečne vode.

Većina devojčica se, kako se veruje, nalazi u zatočeništvu u šumi Sambisa, rezervatu koji obuhvata skoro neprohodnu džunglu i savane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: