UNICEF: Borba protiv dečjih brakova

Agencija UN za zaštitu dece (UNICEF) u utorak je objavila da je više od 700 miliona današnjih žena udato dok su imale manje od 18 godina.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

13:38

Default images

UNICEF je taj podatak objavio u svojstvu domaćina samita u Londonu, sa kog je upućen poziv na intenziviranje aktivnosti za prekid dečijih brakova i prakse sakaćenja ženskih genitalija.

Podaci koje je objavio UNICEF pokazuju da su devojčice-neveste najčesće u podsaharskoj Africi i u južnoj Aziji, a čak oko 250 miliona ih je udato dok su imale manje od 15 godina.

Samo u Indiji zabeležena je trećina svih dečijih brakova, naveo je UNICEF i dodao da su siromašne devojčice znatno ugroženije: dok se najbogatije devojke u Indiji udaju kada imaju oko 20 godina, najsiromašnije se udaju kada im je oko 15.

Agencija navodi da, dok se broj devojaka udatih tokom svog dečijeg doba polako smanjuje, rast populacije znači da će apsolutni brojevi ostati visoki osim ako ne bude preduzete veoma ozbiljne aktivnosti.

UNICEF dodaje da je relativni napredak ostvaren kada se radi o borbi protiv sakaćenja ženskih genitalija, što je najčešća praksa u Africi i na Bliskom Istoku.

Zamlje poput Iraka, Liberije i Nigerije su tokom protekle tri decenije zabeležile značajno smanjenje broja takvih slučajeva, dok je to još uvek često u Egiptu, Sudanu, Maliju i u Somaliji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: