UKR: Usvojen dekret o mobilizaciji

Ukrajinski parlament usvojio predsednički dekret o mobilizaciji rezervista i muškaraca mlađih od 50 godina za borbu sa proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

11:39

Default images

Oko 45 dana posle prethodnog dekreta o moblilizaciji, koji je istekao, Kijev je ponovo doneo dekret o "proglašavanju i sprovođenju delimične mobilizacije" za "antiterorističku operaciju", kako ukrajinske vlasti nazivaju vojne operacije u istočnoj Ukrajini.

Posle glasanja u parlamentu došlo je do kratkotrajnog koškanja između nacionalističkih političara i članova partije čiji je lider bio bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič koji je zbačen s vlasti u februaru, navodi Rojters.

Ukrajinske snage su potisnule proruske snage u glavna uporišta Donjeck i Lugansk, polako zauzimajući okolna sela i prigradska naselja. Tokom cele noći vojska je bombardovala delove Luganska.

Ukrajinska vojska ima naredbu da ne koristi vazdušne napade i artiljeriju u ovim gradovima.

Podsetimo, nakon pada malezijskog putničkog aviona, dve strane jedna drugu optužuju za njegovo obaranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: