Egipat traži obnovu primirja u Gazi

Egipatski ministar spoljnih poslova danas je nagovestio mogućnost obnove mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca u okviru dogovora o primirju u Gazi.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

11:15

Default images

Ministar Sameh Šukri rekao je to na početku sastanka s državnim šekretarom SAD Džonom Kerijem, koji je sinoć doputovao u Karo da pomogne uspostavljanju primirja nakon dvonedeljnih sukoba, u kojima je ubijeno 600 Palestinaca i 29 Izraelaca, preneo je AP.

Keri je rekao da obe stane moraju da se pozabave komplikovanim pitanjima, koja su dovela do najnovije eskalacije nasilja. Međutim, on nije kazao da pristaje da se pokrenu pregovori propali krajem aprila nakon devet meseci, a kojima je on posredovao.

Šukri je najavio da planira da radi s SAD i drugim velikim silima "ne samo da se reši ovo pitanje, već da se ponovo pokrene mirovni proces, u kome je sekretar Keri bio tako aktivno angažovan, kako bi se okončao sukob Izraelaca i Palestinaca".

Keri se sinoć u Kairu, odmah po dolasku sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom koji takođe pokušava da doprinese prekidu vatre.

Ban danas dolazi u Izrael i na palestinske tgeritorije, a Keri ostaje u Kairu do srede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: