Voz sa telima stigao u Harkov

Voz sa telima većine od 298 žrtava poginulih u padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine pre pet dana, stigao je u Harkov, grad koji kontroliše Vojska Ukrajine

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

11:10

Default images

Voz sa vagonima-hladnjačama, u kojima se nalaze tela žrtava leta MH17, u četiri sata ujutro po srednjeevropskom vremenu je napustio Donjeck, grad pod kontrolom proruskih snaga, a u Harkov je stigao nešto pre 11 časova, preneo je Rojters.

Prva tela žrtava avionske nesreće u Ukrajini stići će u Holandiju sutra, a njihova identifikacija bi mogla potrajati nekoliko nedelja ili meseci, izjavio je holandski premijer Mark Rute.

"Sutra će prvi avion sa telima krenuti za Ajndhoven u južnoj Holandiji", rekao je on novinarima nakon što su tela sa mesta nesreće u istočnoj Ukrajini, koje se nalazi na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga, stigla u Harkov, navodi AFP.

"U Harkovu će biti obavljene pripreme da bi identifikacija u Holandiji mogla da se uradi što je bolje moguće. Čim neka žrtva bude identifikovana o tome će biti obaveštena pre svega porodica i niko drugi. To može trajati nekoliko nedelja ili meseci", kazao je holandski premijer.

On je dodao i da je Ukrajina prepustila Holandiji vodeću ulogu u istrazi uzroka pada aviona.

Holandski premijer rano jutros razgovarao je telefonom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o međunarodnoj istrazi pada aviona.

Rute i Putin su se založili za hitan i bezuslovan prekid vatre na mestu nesreće kako bi se stručnjacima Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), koja vodi istragu, omogućio neometan i potpun pristup.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je, u međuvremenu, da je Moskva spremna da u potpunosti da sarađuje u međunarodnoj istrazi o obaranju letelice i da pruži sveobuhvatnu pomoć, uključujući obezbeđenje adekvatnih stučnjaka.

Avion "Malezija erlajnsa" koji je leteo na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur srušio se u četvrtak na teritoriji Ukrajine nedaleko od granice sa Rusijom, a veruje se da je oboren raketom, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, među kojima 192 holandska državljanika i jedan holandsko-američki.

Ranije danas, australijski premijer Toni Ebot je izjavio da su dokazi na mestu gde se srušio malezijski putnički avion kontaminirani i manipulisani u ogromnim razmerama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: