Ban i Keri o situaciji u Gazi

Diplomatski napori da se izdejstvuje primirje u Gazi pojačani su sastankom u Kairu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i državnog sekretara SAD Džona Kerija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

08:59

Default images

Keri je sinoć doputovao u egipatski glavni grad da se pridruži naporima na obnavljanju primirja uspostavljenog novembra 2012, nakon osmodnevne izraelske ofanzive na pojas Gaze.

On je sada, posle dve nedelje sukoba, u kome je poginulo 600 Palestinaca i 29 Izraelaca izrazio zabrinutost za palestinske žrtve ali je podržao izraelsku "odgovarajuću i legitimnu" vojnu operaciju, kako je rekao.

Najavio je i da SAD šalju 47 miliona dolara u pojas Gaze za ublažavanje humanitarne krize.

Očekuje se da će Keri ostati u Kairu najmanje do srede i danas će se sastati sa visokim egipatskim zvaničnicima.

"Radićemo da vidimo da li postoji neki put, ne samo da se stigne do prekida vatre neke vrste, već da se diskutuje o gorućim problemima", rekao je Keri na počcetku sastanka sa šefom UN, koji kasnije danas dolazi u Izradel i na palestinske teritorije.

Keri je apelovao na Hamas da "donese odluku da poštedi nevine civile", a taj poziv je uputio i šef Arapske lige Nabil al Arabi, koji je rekao da bi ta organizacija trebalo da prihvati egipatski predlog za okončanje sukoba.

Hamas je taj predlog odbio prošle nedelje, insistirajući na ukidanju izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze. Ban je ponovio poziv na bezuslovni prekid vatre.

On je rekao da poštuje pravo Izraela da se brani protiv Hamasa, ali je ocenio da bi restrikcije prema Gazi trebalo ukinuti kako se ljudi ne bi upuštali u ovu vrstu nasilja, kao načina da izraze sovje patnje, preneo je BBC.

Keri se nada međunarodnoj podršci u nastojanjima da se uspostavi prekid vatre u sukolbu koji traje od 8. jula, ali kaže da su razlike između Hamasa i Izraela jako duboke i mora se pronaći dugotrajno rešenje, navodi Asošijeted pres.

Predsednik SAD Barak Obama u pondeljak je ponovio svoje uverenje da Izrael ima pravo da se brani protiv baražne vatre od preko 1.500 raketa koje je Hamas ispalio na Izrael ali je izrazio zabrinutost za civilne žrtve.

On je ocenio da je u vojnoj operaciji na Gazu već pričinjena "značajna šteta" mreži tunela Hamasa, skloništima i drugoj infrastruktiri i istakao potrebu za prekidom vatre.

Kerijevi savetnici upozorili su da će postizanje hitnog i dugotrajnog prekida vatre biti teško ali su rekli da se nadaju napretku u narednih nekoliko dana da se osigura bar privremena pauza u krvoproliću.

Ban je izrazio razočarenje što devet meseci pregovora između Izraela i Palestinaca, kojima su posredovale SAD nije dalo bolje rezlutate. Ti pregovori su propali krajem aprila jer ni jedna strana nije bila spremna na velike koncesije.

"Nasilje mora prestati i mora prestati sada", rekao je Ban novinarima.

Za sada nije jasno šta ce Izrael i Hamas zahtevati za povratak na primrje ali su zvanični SAD najavili da se razgovara o otvaranju graničnih prelaza iz Gaze.

Keri se danas saštaje, kako se očekuje, s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, šefom diplomaatije Samehom Šukrijem i Arpaske lige Navilom el Arabijem.

U ovom trenutku sukob u Gazi otašao je dalje nego u prethodnoj izraelskoj ofanzivi 2012, a odnosi Hamasa s Egiptom, koji je tada posredovao prekidu vatre, pogoršani su od zbacivanja predsednika Muhamada Morsija iz Muslimanske braće bliske hamasovcima.

Uprkos diplomatskim naporima da se reši pitanje ovog sukoba i uspostavi primirje, Izrael je od jutros pogodio 70 meta u Gazi. Ubijeno je sedmoro Palestinaca, među kojima i pet članova jedne porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: