Putin i Rute traže prekid vatre

Predsednik Rusije Vladimir Putin i holandski premijer Mark Rute su rano jutros ponovo razgovarali o međunarodnoj istrazi pada aviona "Malezija erlajnsa".

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

07:59

Default images

Putin i Rute su pozvali na hitan i bezuslovan prekid vatre na tom području, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je to drugi put u poslednja tri dana da Putin razgovara sa Ruteom o tragediji, u kojoj je u četvrtak 17. jula poginulo 298 ljudi, od čega su njih 192 bili državljani Holandije, preneo je Rojters.

Dvojica državnika razgovarala su o "potrebi da stručnjaci imaju direktan i potpuni pristup mestu nesreće" kako bi istragu tragedije mogla da nastavi Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO).

"U vezi s tim, ponovo je istaknuta potreba za hitnim i bezuslovnim prekidom vatre u zoni konflikta", navodi se u saopštenju Kremlja.

Ruska ambasadorka u Maleziji Ljudmila Vorobjeva takođe je danas apelovala da istragu o obaranju malezijskog aviona predvodi "međunarodna zajednica", a ne Ukrajina.

"Ova situacija je prilično jedinstvena, budući da se mesto nesreće nalazi u ratnoj zoni. Mislim da međunarodna zajednica mora da bude fleksibilna i da postupa na način koji bi bio prihvatljiv za sve strane", istakla je Vorobjeva.

Ona je ponovila da Rusija od samog početka poziva na pravednu, detaljnu i kompletnu istragu koju bi sprovodila organizacija ICAO i dodala da je razlog za to što proruske snage na istoku Ukrajine nemaju poverenja u vladu u Kijevu i zato nisu bili voljni da im predaju bilo kakve dokaze o nesreći, uključujući crne kutije.

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj, rano jutros po lokalnom vremenu, predao je malezijskim stručnjacima crne kutije oborenog putničkog aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: