Vilijamson i Vučić o "Žutoj kući"

Klint Vilijamson, glavni tužilac Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima na KiM, stigao je u Beograd i sastao se sa premijerom Vučićem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2014.

23:19

Default images

Američki tužilac juče je boravio na Kosovu, a prema najavama u medijima, krajem meseca bi trebalo da obelodani svoj izveštaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi s trgovinom organima.

Vilijamson, koji od početka rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu slučajeva pomenutim u izveštaju Dika Martija za organizovani kriminal i trgovinu organima, trebalo bi u avgustu da okonča mandat nakon što prethodno saopšti rezultate istrage koja je trajala tri godine.

Kako prenose prištinski i beogradski mediji, izvestaj međunarodnih istražitelja kojima rukovodi Vilijamson trebalo bi da bude objavljen tokom naredne nedelje u Briselu i to u ponedeljak 28. jula.

Vilijamson, koji od početka rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu slučajeva pomenutih u izveštaju Dika Martija o organizovanom kriminalu i trgovini organima, trebalo bi u avgustu da okonča mandat nakon što prethodno saopšti rezultate istrage koja je trajala tri godine.

Istraga u slučaju trgovine organima, za koju se pretpostavlja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dve lokacije u Albaniji - u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine.

U aprilu je Kosovo usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda koji će se baviti samo zločinima iz izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga prenela je juče Vilijamsonu da je Kosovo spremno da ispuni obaveze kako bi se proces istrage okončao. Ona je rekla Vilijamsonu da su kosovske institucije angažovane na saradnji sa Specijalnom jedinicom za istragu kako bi se ojačali red i zakon i ispunile obaveze Kosova prema međunarodnoj pravdi, saopštio je njen kabinet.

Jahjaga je rekla da je Skupština Kosova podržala formiranje Specijalnog suda i da će u momentu konsolidovanja kosovskih institucija sprovesti ratifikovani sporazum, vršeći neophodne zakonske i ustavne promene kako bi se prilagodile formiranju novog suda.
Foto: Tanjug
Ona je Vilijamsonu pružila uveravanja da je Kosovo spremno da se suoči sa ovim optužbama u okviru jednog kredibilnog procesa i da će ispuniti svoje obaveze sa odgovornošću kako bi okončalo taj proces koji će ojačati međunarodnu poziciju Kosova.

Vilijamson se juče u Prištini sastao i sa zamenikom kosovskog premijera Hajredinom Kučijem, a na sastanku su učestvovali i ministri unutašnjih poslova i odbrane Bajram Redžepi i Agim Čeku.

Šef specijalnog tima za istragu navoda o trgovini organima nije se sastao sa odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, javlja agencija bliska vladi Kosova Indeksonline.

Vilijamson je u martu ove godine, prema pisanju prištinske "Tribune", ispitivao Tačija u vezi sa istragom o zločinima iz izveštaja Dika Martija.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ranije je izjavio da je zadovoljan kako teče istraga o trgovini organima na Kosovu koja je, po njegovom mišljenju, dokazala da su zločini izvršeni, te da je ostalo da se otkriju izvršioci.

Vukčević je, takođe, napomenuo da je reč o ratnim zločinima koji ne zastarevaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: