Svedok nije video naredbu Mladića

Srpski policajac Nenad Deronjić tvrdi da nije bio prisutan kada je Ratko Mladić navodno gestom najavio ubistvo Muslimana u Srebrenici.

Izvor: Beta

Utorak, 22.07.2014.

16:26

Default images

Deronjić je na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu, negirao iskaz ključnog svedoka optužbe Momira Nikolića da je, u julu 1995, bio prisutan kada je Mladić gestom najavio da će svi zarobljeni Muslimani iz Srebrenice biti pobijeni.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (71) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana pošto je VRS 11. jula 1995 zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Kapetan Nikolić (57), u to vreme oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, pred Tribunalom je 2003. godine priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora. Svedočio je u korist optužbe protiv više optuženih za srebrenički genocid.

Juna prošle godine, Nikolić je na procesu Mladiću opisao susret s njim 13. jula 1995. kod sela Konjević Polje. Izjavio je da mu je Mladić, posle obećanja zarobljenim Muslimanima da će biti razmenjeni, gestom rukom najavio da će svi oni zapravo biti pobijeni. Kao jednog od prisutnih tom razgovoru, Nikolić je naveo Nenada Deronjića.

Međutim, Deronjić je negirao da je tog dana bio prisutan na kontrolnom puntku u Konjević Polju.

"Što se tiče Momira Nikolića, opšte je poznato u Bratuncu da je iznosio laži i neistine ne samo za mene, nego i za druge ljude... da bi sebi napravio bolji položaj i oslobodio se nečega za šta je on bi optužen... Sigurno je laž što je on rekao da je video", rekao je Deronjić.

Svedok je tvrdio da je tada službovao u policijskoj stanici u Srebrenici i da nije napuštao grad.

Deronjić je time indirektno negirao i tvrdnju jednog zaštićenog svedoka iz procesa bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, koji ga je optužio da je 13. jula 1995, na obali reke Jadar, kod Konjević Polja, učestvovao u streljanju 15 zarobljenih Muslimana.

U unakrsnom ispitivanju, zastupnik optužbe je Deronjiću predočio dokumenta zvorničke policije, po kojima je on na službu u Srebrenicu bio raspoređen 21. jula, a do tada je bio "u borbenim dejstvima".

Ne osporavajući autentičnost tih dokumenata, svedok je, međutim, ostao pri iskazu da je već od 12. jula radio u policijskoj stanici u Srebrenici, i da sledećih devet dana nije napuštao taj grad.

Mladićeva odbrana danas je pred sudije izvela i svedoka Milana Pejića koji je tokom rata u BiH radio u bolnici na Ilidži.

Doktor Pejić je svedočio da je u bolnici pružana pomoć svima, bez obzira na nacionalnost, uključujući muslimanske i hrvatske borce i civile.

Opisao je i posetu Mladića bolnici tokom koje je "obišao ranjene... i sa svima se rukovao, bez obzira na nacionalnost", a oni su ga "srdačno pozdravili".

Pejića će sutra unakrsno ispitivati tužioci.

Optužnica tereti Mladića i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida, za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: