Ko je odgovoran za vodu u Užicu?

Ni treći dan od zabrane vode za piće u Užicu sa alternativnog izvorišta Sušičko vrelo nadležni ne znaju šta je uzrok zagađenja algama tog podzemnog izvorišta.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

10:45

Default images

S druge strane, Užičani žele da znaju ko je odgovoran za problem koji se već dogodio zimus, kada je ustanovljeno da je istim algama, cijanobakterijama i nematodama, zagađeno jezero Vrutci, pa su mesec i po bili bez pijaće vode.

Prema nezvaničnim saznanjima lista Danas, nakon što je zatvoren ventil u crpnoj stanici Stapari, koji sprečava dotok vode iz jezera Vrutci, preliminarni rezultati ukazuju da se koncentracija algi znatno smanjila.

Užičani su juče s nestrpljenjem očekivali zvanične rezultate te analize, koje je obavio ovdašnji Zavod za javno zdravlje. Ogorčeni su što se ponavlja scenario od zimus i traže odgovornost za sve koji nisu radili svoj posao kako treba.

Saznanja Danasa ukazuju na to da je problem, najverovatnije, nastao usled mešanja zagađene vode iz Vrutaka sa vodom u cevovodu iz Sušičkog vrela, što bi trebalo da sprečava glavni ventil u crpnoj stanici Stapari.

Gradonačelnik Užica Saša Milošević za Danas navodi da će se uzrok zagađenja znati nakon što budu kompletirani rezultati nove analize.

"Svi rezultati nisu gotovi, ali mogu da kažem da je stanje bolje i da tražimo uzrok pojavljivanja algi u izvorištu Sušičko vrelo. Ukoliko rezultati pokažu da izvorište Sušičko vrelo nije zagađeno algama, za nekoliko dana Užičani bi mogli da dobiju ispravnu pijaću vodu", rekao je za ovaj list gradonačelnik.

Na pitanje šta će se desiti ako se ispostavi drugi scenario, on je rekao:

"Ukoliko se ispostavi da je izvorište zagađeno, mada svi stručnjaci iz te oblasti tvrde da podzemni izvori ne mogu biti zagađeni algama, onda ćemo biti u velikom problemu i građani duže vreme neće imati ispravnu vodu. Hitno ćemo početi sanaciju fabrike za preradu vode, što znači da ćemo morati da uradimo rebalans gradskog budžeta kako bismo obezbedili novac za uvođenje nove tehnologije za prečišćavanje vode".

Na pitanje da li će iko od nadležnih snositi odgovornost, da li će biti smenjeni i da li je neko od njih najavio ostavku, bar iz moralnih pobuda, gradonačelnik je poručio da je na jučerašnjoj sednici Gradskog veća nekoliko puta napomenuo da će morati da istraži ko je odgovoran i da će to objaviti.

"Ovo nije prirodna nepogoda i smatram da je problem nastao nečijim neangažovanjem i neradom", rekao je Milošević. O mogućnosti da je uzrok bio otvoreni glavni ventil koji je omogućio prodor zagađene vode iz Vrutaka u Sušičko vrelo, Milošević je priznao da nije znao da mesto na kome se nalazi taj ventil - nije bilo obezbeđeno.

"Sve smo učinili da zaštitimo izvorište Sušičko vrelo - postavili zaštitnu ogradu i preduzeli ostale mere, ali taj ventil je ostao neobezbeđen i zbog toga je bilo ko mogao da mu pristupi. Tvrdim da prirodnim putem nije moglo da dođe do zagađenja Sušičkog vrela, već da je voda stigla kroz cevovod iz Vrutaka", naveo je za Danas Milošević.

Na pitanje šta su mu rekli predstavnici poslovodstva užičkog "Vodovoda“, gradonačelnik je naveo da oni tvrde da nemaju dovoljno zaposlenih, da im je potrebno četiri-pet radnika, te da na tom mestu nema električne struje, zbog čega ne mogu da kontrolišu stanje.

Inače, Vojska Srbije je odmah po uvođenju vanredne situacije obezbedila gradu deset cisterni sa pijaćom vodom koje će biti na raspolaganju građanima dok god to bude bilo potrebno.

Na primedbe građana da u gradu nema dovoljno cisterni, gradonačelnik je rekao da je obezbeđeno 30 mobilnih i stacionarnih cisterni, ali da je potrebno da se voda u njima hloriše i da je, zbog visokih temperatura, potrebno i dodatno hlorisanje.

Sve opcije

Na spekulacije o tome da je navedeni ventil neko mogao namerno da otvori, što bi se moglo okarakterisati kao subverzija, Milošević je rekao da je i „to moguće“. - "Pošto ne znamo pravi uzrok, sve opcije su u opticaju, pa i ta, i sve ćemo ih istražiti", rekao je gradonačelnik.

Juče nestalo flaširane vode

Juče ujutro, dan nakon što je zabranjeno korišćenje vode za piće i pripremu hrane, najveći deo prodavnica u gradu osvanuo je bez flaširane vode, što je izazvalo dodatne probleme Užičanima na temperaturi koja je bila oko 30 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: