Bugarska: NATO potreban regionu

Bugarska je danas pozvala na veće prisustvo vojnih snaga NATO na jugoistoku Evrope i u Crnom moru.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

22:16

Default images

Bugarska želi održavanje više zajedničkih vojnih vežbi sa NATO, kako bi se poboljšala bezbednost u regionu posle ruske aneksije Krima.

"Događaji u Ukrajini su dokazali da ne možemo da uzmemo zdravo za gotovo mir i bezbednost u Evropi", izjavio je bugarski predsednik Rosen Plevnelijev na sastanku u Varšavi šefova država zemalja NATO centralne i istočne Evrope.

Kako je saopštila kancelarija bugarskog predsednika, Plevnelijev je na sastanku predložio "povećanje broja NATO snaga u jugoistočnoj Evropi i Crnom moru, veći broj zajedničkih vojnih vežbi, kao i aktivniju upotreba zajedničkih vojnih objekata u Bugarskoj", prenela je agencija Rojters.

Prethodno je predsednik Poljske Bronjislav Komorovski izjavio da prisustvo snaga NATO u centralnoj i istočnoj Evropi treba da bude adekvatno događajima u Ukrajini i da je "rusko-ukrajinski konflikt najvažniji bezbednosni izazov u Evropi od kraja Hladnog rata".

"Tragedija malezijskog aviona treba da nas pokrene na traženje rešenja koja jačaju bezbednost istočnog krila Evropske unije i NATO", rekao je Komorovski otvarajući samit lidera Bugarske, Rumunije, Letonije, Litvanije, Estonije i zemalja Višegradske grupe, u kojoj su, osim Poljske, i Slovačka, Češka i Mađarska.

AFP navodi da su se lideri devet bivših komunističkih zemalja, sada članica NATO, sastali da bi skicirali odbrambenu strategiju uoči samita Alijanse u septembru i "suočeni sa vaskrslom Rusijom" razgovarali o njenim istočnim granicama.

"Sa naročitom pažnjom pratimo događaje između Rusije i Ukrajine, što shvatamo kao odnos između sveta Zapada sa svetom Istoka", rekao je Komorovski, dodajući da "element stabilizovanja istočnog susedstva NATO i EU treba da bude dosledna podrška Ukrajini u njenoj integraciji i reformi u zemlji".

"To je elemenat naše bezbednosti u budućnosti", rekao je on.

Ističući da će za 44 dana početi "najvažniji samit NATO" od kako su se te zemlje priključile Alijansi, Komorovski je rekao da ona treba da se vrati "osiguranju kapaciteta za kolektivnu odbranu".

Rumunska agencija Agerpres prenela je izjavu predsednika Rumunije Trajana Baseskua, uoči odlaska u Varšavu, da Bukurešt ima osam važnih tema uoči septembarskog samita Alijanse, od kojih jedna predviđa redefinisanje odnosa između NATO-a i Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: