Skupština o holokaustu, BG na vodi

Skupština grada Beograda završila rad posle dvočasovne rasprave, tokom koje je odlučeno da se 10. maj obeležava kao Dan sećanja na žrtve holokausta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

14:35

Default images

Na sednici je odlučeno i da na Kalemegdanu bude postavljen Spomenik ruskim i srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu i da se spomenik Dimitriju Tucoviću izmesti sa Trga Slavija na plato koji će nositi njegovo ime, a nalaziće se izmedju Ulice kralja Milutina i Slavije.

Time će se ostvariti jedan od uslova za početak rekonstrukcije kružnog toka Slavija.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je značaj donetih odluka, uz ocenu da će Beograd, kao i većina gradova u Evropi, imati priliku da od sledeće godine obeležava 10. maj, kao dan značajan i za njegovu istoriju i za jevrejsku zajednicu.

On je rekao i da je izmeštanje spomenika Dimitriju Tucoviću sa Trga Slavija izuzetno značajno jer je uslov da počne rekonstrukcija tog trga na proleće 2015. godine.

I gradski menadžer Goran Vesić izrazio je zadovoljstvo zbog odluke o obeležavanju Dana sećanja na žrtve holokausta, ocenivši da taj dan treba da podseća na bezumlje koje je počinjeno, kako bi se dao nalog budućim generacijama da u ovom gradu više niko ne sme da strada jer je druge vere ili nacije.

Skupština grada imenovala je po skraćenom postupku, odnosno bez rasprave, nekoliko direktora i v. d. direktora gradskih javnih preduzeća, a nadležni su podsetili da je konkurs za direktore završen i da se njihovo imenovanje može očekivati u septembru.

Na konkurs za direktore javnih preduzeća čiji je osnivač Grad, prijavilo se 253 kandidata, a tokom avgusta, nadležna komisija će obaviti razgovore sa svima.

Na današnjij sednici, odbornici su za v. d. direktora Gradskih pijaca na šest meseci imenovali Ivana Soča umesto Predraga Veinovića, koji je podneo ostavku, dok će novi v. d. direktora "Infostana" u istom periodu biti Dragiša Vujović, koji će zameniti Vladimira Baćovića.

Za direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu na četiri godine imenovana je Ljiljana Timotijević, koja je do sad bila v. d. direktora u toj ustanovi, dok je na isti način za direktora Doma zdravlja Rakovica imenovana Dobrila Vasić.

V. d. direktora Doma zdravlja u Lazarevcu u narednih pola godine biće Jovan Milojević, a prethodno je dužnosti direktora te zdravstvene ustanove razrešena na lični zahtev Zorica Petrović, a za generalnog direktora SRC "Tašmajdan" na četiri godine imenovan je Milan Novović koji je do sad bio vršilac dužnosti direktora.

Odbornici su, na zahtev D.O.O. "Beograd na vodi", dali saglasnost da se u poslovno ime tog društva unese ime glavnog grada.

Kako se navodi u obrazloženju rešenja, projekat "Beograd na vodi" predstavlja prvi značajan korak u pravcu aktiviranja velikih potencijala koje Beograd poseduje zahvaljujući rekama i pružiće značajan doprinos razvoju grada u skladu sa savremenim urbanističkim principima.

Jednom od odluka gradske skupštine, predvidjena je izmena plana za plovila u delu koji obuhvata projekat "Beograd na vodi", pa su, izmedju ostalog, obrisane su zone i mesta za plovila od Brankovog do Novog železničkog mosta.

Usvojena je i odluka kojom se osniva Osnovna škola "Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu u Ulici generala Štefanika 6, koju će pohadjati učenici od prvog do osmog razreda, počev od školske 2014/2015. godine.

Odbornici su usvojili i odluku kojom je utvrdjen minimum procesa rada za vreme štrajka zaposlenih u predškolskim ustanovama, što je značajno da bi život u Beogradu normalno funkcionisao.

Posle današnje sednice, Skupština grada Beograda povratila je osnivačka prava nad Gradskim zavodom za veštačenje što znači da će birati novi Nadzorni i Upravni odbor, kao i direktora.

Na današnjoj sednici su usvojeni početni likvidacioni bilansi Belef centra i Jugokoncerta, koje su, posle pokretanja likvidacije nad tim ustanovama, sastavili likvidacioni upravnici kao vanredni finansijski izveštaj.

Jedna od tema u Skupštini grada bio je i predlog DS da se održi posebna sednica na kojoj bi se raspravljalo o projektu "Beograd na vodi", a predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je poručio da nema ništa protiv takve sednice, ali da gradski parlament ne može da donosi odluke, jer je to projekat u nadležnosti republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: