Novi ambasador Kine kod Nikolića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivno pismo novog ambasadora Kine u Beogradu Li Mančanga.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

11:59

Default images

Ambasador je istakao da između dve zemlje postoji "uzajamna podrška za pitanja od ključnih interesa" i preneo spremnost Pekinga da radi na "podizanju bilateralnih odnosa na viši nivo".

"Srbija u ovom trenutku prolazi kroz izuzetno osetljivo razdoblje u svom razvoju i predstoji nam donošenje važnih i složenih odluka u čemu ćemo, siguran sam, imati podršku i razumevanje Kine", rekao je Nikolić na svečanosti u Palati "Srbija".

Predsednik Srbije je ocenio da bilateralne odnose odlikuje tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo, kao i uzajamno poverenje i iskrena podrška u najvažnijim pitanjima.

S tim u vezi, Nikolić je istakao da Srbija visoko ceni principijelni stav Kine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i da pruža punu podršku politici "jedne Kine".

On je istakao da je jedan od osnovnih prioriteta naše zemlje da obezbedi povoljan i siguran ambijent za poslovanje i privlačenje stranih investicija u čemu, kako je naveo, Srbija posebno računa na kineske investitore.

Ambasador Li je izrazio uverenje da dve zemlje veže "duboko tradicionalno prijateljstvo koje je izdržalo test vremena i postalo još jače".

"Naše dve zemlje podržavaju jedna drugu po pitanjima koja su od ključnog i velikog interesa za drugu stranu i rade na produbljivanju međusobnog političkog poverenja", rekao je kineski ambasador na dobrom srpskom jeziku.

Ističući da je Srbija zemlja od ključnog značaja u regionu jugoistočne Evrope, Li je naveo da, zahvaljujući obostranim naporima, saradnja na velikim infrastrukturnim projektima poput mosta Zemun-Borča, termoelektrane "Kostolac" i autoputa E763, "uspešno napreduje".

"Kina poklanja veliku pažnju strateškom partnerstvu sa Srbijom i spremna je, na temeljima međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi, da podigne naše bilateralne odnose na novi viši nivo", poručio je ambasador.

Li je ocenio da Srbija poslednjih godina "uživa političku stabilnost i da je napredovala u evropskim integracijama i unapredila odnose sa susedima".

"Kao dobar partner i prijatelj, Kina pozdravlja vaša razvojna dostignuća i iskreno se nada da će Srbija održati jak razvojni trend i igrati još veću ulogu u međunarodnim i regionalnim odnosima", zaključio je novi kineski ambasador.

Svečanosti su prisustvovali i šef srpske diplomatije Ivica Dačić i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Ivan Mrkić, kao i članovi kineske delegacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: