Dan žrtava holokausta biće 10. V

Skupština grada donela je odluku da se 10. maj obeležava kao Dan sećanja na žrtve holokausta u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

11:19

Default images

Iz gradske skupštine je poručeno da su Jevreji važan deo istorije Beograda, kao i sadašnjosti i budućosti glavnog grada.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je obraćajući se odbornicima da je Beograd jedan od retkih gradova u Evropi koji ima jevrejsku zajednicu, a još ne obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta.

"Za nas, kao Skupštinu grada, je veoma važno da se ovaj dan obeležava i da se podseća na bezumlje koje je počinjeno, kako bi se dao nalog budućim generacijama da u ovom gradu više niko ne sme da strada jer je druge vere, nacije...", rekao je Vesić u Skupštini grada.

On je naglasio da se Dan sećanja na žrtve holokausta obeležava na predlog jevrejske zajednice u Beogradu.

U ime jevrejske zajednice odbornicima je zahvalio Branko Šnap, koji je rekao da su Jevreji bili prošlost Beograda, ali da su i sadašnjost i budućnost, kao i sve zajednice koje žive u multikonfesionalnom gradu.

"Beograd kao multietnički i multikonfesionalni grad, koji je mnogo toga podelio sa Jevrejima, na ovaj način pokazuje da se seća stradanja Jevreja", rekao je Šnap.

On je podsetio da je u Beogradu od 6. aprila do 10. maja 1941. godine stradalo više od 90 odsto jevrejske zajednice.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović rekao je da je ideja da se obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta veliki civilizacijski čin koji će demokrate s ponosom podržati.

Mali: Izuzetno značajna odluka

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je današnja odluka da se 10. maj obeležava kao Dan sećanja na žrtve holokausta izuzetno značajna, jer će Beograd, kao i većina gradova u Evropi, imati priliku da od sledeće godine obeležava dan važan i za njegovu istoriju i za jevrejsku zajednicu.

Mali je novinarima u Skupštini grada, posle sednice na kojoj je usvojen niz odluka, rekao da je izmeštanje spomenika Dimitriju Tucoviću sa Trga Slavija značajno jer je uslov da počne rekonstrukcija tog Trga na proleće 2015. godine.

"Na proleće će početi rekonstrukcija Trga Slavija i odluka o izmeštanju spomenika Dimitrija Tucovića na plato pored zgrade Narodne banke Srbije to ubrzava i pokazuje da je predlog projekta rekonstrukcije Trga pri kraju", rekao je Mali.

Kao značajnu odluku, on je izdvojio onu kojom se vraćaju osnivačka prava grada u pojedinim institucijama koje su "do sad bile ostavljene da lebde u vakuumu", poput Gradskog zavoda za veštačenje, čiji je novi osnivački akt danas usvojen. kao i Zoološkog vrta i preduzeća Jezero na Adi.

"Postavlja se novi Upravni i Nadzorni odbor i direktor u Zavpdu za veštačenje, što je bitno jer to preduzeće prethodnih godina poslovalo bez odgovarajućih organa upravljanja i grad Beograd, kao osnivač, nije imao nikakva prava nad tim preduzećem", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: