Porošenko: Obustava vatre zbog MH17

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je da se obustavi vojna operacija u prečniku od 40 kilometara od mesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2014.

12:20

Default images

Porošenko je obavestio novinare o tome na konferenciji za štampu u Kijevu.

"Dao sam naređenje: odmah, u radijusu od 40 kilometara oko mesta nesreće, ukrajinske trupe ne smeju izvoditi operacije i ne smeju otvarati vatru", rekao je Porošenko, a prenela agencija Interfaks.

Porošenko je izjavio i da je dao uputstva da se ruski stručnjaci pozovu da se priključe istrazi o rušenju malezijskog putničkog aviona u regionu Donjecka, u istočnoj Ukrajini.

Porošenko je tokom posete malezijskoj ambasadi u Kijevu rekao da je odmah posle nesreće pozvao predstavnike zemalja čiji su državljani poginuli u njoj da uzmu učešće u istrazi. To su Holandija, Malezija, Nemačka, Velika Britanija, Australija i SAD, navodi Itar-Tas.

Ukrajinski predsednik je, takođe, kazao da je dao uputstvo da se pozove i ruski predstavnik kako bi se obezbedila maksimalna transparentnost.

Avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u Donjeckoj oblasti, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade - državljana 10 zemalja, među kojima 192 Holanđanina i 10 Britanaca. Ukrajinska vlada i proruske snage međusobno se optužuju da su ispalili raketu zemlja-vazduh kojom je, kako se pretpostavlja, u četvrtak uveče oboren avion.

Prema najnovijim podacima ukrajinske Službe za vanredne situacije, pronađena su 272 tela, od kojih se 251 nalazi u specijalnim vagonima na železničkoj stanici u mestu Torez, rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, preneo je Itar-Tas.

Služba za vanredne situacije je saopštila da površina oblasti koja se pretražuje iznosi 120 kvadratnih kilometara.

U operaciji učestvuje 810 ljudi i 35 inženjerijskih jedinica.

U istočnoj Ukrajini, u Donjecku, koji je pod kontrolom proruskih snaga, danas se vode žestoki sukobi, a očevici kažu da su videli oblake dime i čuli jake eksplozije iz okoline železničke stanice, koja se nalazi u centru grada. Jedan lider proruskih snaga izjavio je da ukrajinske snage pokušavaju da uđu u Donjeck, a Rojtersov očevidac je ispričao da je video dva tenka proruskih snaga kako idu prema železničkoj stanici i ljude koji beže u suprotnom smeru.

Ukrajinski predsednik je u jednoj ranijoj izjavi obećao da će ponovo uspostaviti kontrolu nad Donjeckom u operaciji koju Kijev naziva "antiterorističkom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: